Presentatie WijWijchen.nl bij het HetWerkt! Café

WijWijchen.nl is een website voor en door Wijchenaren, het digitale dorpsplein. In hun presentatie bij het HetWerkt! Café maakten Maria Terpstra, Tineke van de Goor en Marianne Hoogsteder duidelijk dat de website veel kan betekenen. “Vroeger kende iedereen iedereen en wist je elkaar heel makkelijk te vinden. Je sprak elkaar regelmatig op het dorpsplein.” Omdat nu iedereen meer op zich zelf is, is het elkaar vinden moeilijker geworden. Maar WijWijchen.nl kan hierbij helpen. Juist omdat heel veel mensen met smartphone, tablet en computer online zijn.”

Wil je als werkzoekende bijvoorbeeld je sollicitatiebrief door iemand laten proeflezen? Met iemand praten die ervaring heeft in de sector waar jij een baan zoekt? Of kom je gewoon weinig buiten en zoek je een wandelmaatje? Op WijWijchen.nl kan je (bijna) voor alles iemand vinden. Belangrijk is dat je je vraag zo duidelijk mogelijk en uitnodigend neerzet. Je kunt ook een tegenprestatie aanbieden. Zo heeft de zin “ik kan heel goed appeltaart bakken…” een leuke combinatie opgeleverd tussen en oudere dame en iemand die nu haar tuin af en toe bijhoudt. Andere leuke voorbeelden zijn een ‘leenhond’ om uit te laten voor iemand die graag meer naar buiten wilde en gezelschap voor een zieke man zodat zijn vrouw toch weer kon gaan bridgen.

Uit deze voorbeelden blijkt al dat WijWijchen.nl er ook is voor mensen die graag iets voor anderen willen betekenen. Ben je bijvoorbeeld goed in klussen? Kan je goed handwerken? Wil je je tijd graag beschikbaar stellen om anderen gezelschap te houden? Het zijn maar een paar voorbeelden, maar eigenlijk kan je met elk aanbod iemand blij maken.

En je kan er nog veel meer: gereedschap en andere spullen zoeken en delen, bekendheid geven aan je organisatie, buurtverhalen, foto’s en filmpjes delen, activiteiten aankondigen, draagvlak vinden voor verbeteringen in je buurt, ideeën opdoen…

In 2016 hebben 20.000 mensen de website bezocht. En het worden er steeds meer. Wil je zelf meedoen? De site bekijken kan altijd. Om zelf berichten te plaatsen, moet je je eenmalig inschrijven. Mocht je hierbij tegen problemen aanlopen, kan je altijd bij Maria, Tineke en Marianne terecht. Stuur een mailtje naar [email protected] of kom naar hun spreekuur dat zij elke 2e dinsdag van de maand in de bibliotheek houden.
Fotograaf Dick Vogelzang van HDV Productions.
Tekst door Julia Arnscheidt (Schrijven met impact)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen