Schrijven tegen mensenrechtenschendingen met Amnesty International Wijchen

Foto:

Op vrijdag 7 december is er een schrijfavond van Amnesty International in de bibliotheek van Wijchen tussen 18.30 en 20.00 uur. Er liggen voorbeeldbrieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon van deze avond is Marijke van den Bos.

Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:

Indonesië: activisten vast voor beledigen vlag
De Indonesische politie pakte de boeren Sawin en Sukma op 24 september 2018 op. Ze zouden de nationale vlag hebben beledigd toen ze protesteerden tegen de komst van een kolencentrale in hun dorp in West-Java, Indonesië. In juli vorig jaar vochten Sawin en Sukma samen met anderen dorpsbewoners de bouwvergunning voor een kolencentrale aan omdat het milieuwetten zou schenden. Lokale autoriteiten besloten de vergunning in te trekken. Een overwinning voor de boeren. Om dit te vieren hesen de dorpsbewoners vlaggen in het land waar de centrale zou komen. Sawin en Sukma werden opgepakt omdat een van de vlaggen ondersteboven zou hebben gehangen. Ze ontkenden dit en werden even later op borg vrijgelaten. In september van dit jaar pakte de politie de mannen opnieuw op voor dezelfde aanklachten. Ze kunnen nu vijf jaar cel krijgen voor het beledigen van de nationale vlag. Naar alle waarschijnlijkheid is hun straf enkel en alleen een vergelding tegen hun aanhoudende protest tegen de kolencentrale.

Filipijnen: president zet tegenstander achter tralies
Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten. Ze kan levenslang krijgen. Senator en voormalig minister van justitie Leila de Lima is een felle tegenstander van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Bij zijn drugsoorlog werden al duizenden, vooral arme, mensen op straat doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering. De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’. Nu zit Leila de Lima vast. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen.

China: sluit de heropvoedingskampen in Xinjiang
Bota Kussaiyn en haar ouders komen uit de Chinese regio Xinjiang, maar ze wonen al enkele jaren in Kazachstan. Bota’s vader ging naar China voor een doktersbezoek en kwam niet meer terug. Maanden later hoorde ze dat hij, net als veel andere Kazachen en Oeigoeren, naar een heropvoedingskamp was gestuurd. Bota heeft haar vader al bijna een jaar niet gesproken. De Chinese autoriteiten willen dat de voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in Xinjiang loyaal zijn aan de Chinese staat en de communistische partij. In de heropvoedingskampen worden ze daarom gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat. Ze zitten vaak maanden vast. Er zijn berichten dat er doden vallen in de kampen, onder meer door zelfmoord.

article
84903
Op vrijdag 7 december is er een schrijfavond van Amnesty International in de bibliotheek van
https://wijchen.nieuws.nl/evenementen/schrijfavond-amnesty-international-wijchen-2-2-2-2/
2018-11-30T15:05:07+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2018/11/30150348/Amnesty1.jpg
Amnesty International, Amnesty International Wijchen, Schrijfavond Amnesty International Wijchen, wijchen