Gemeentepagina gemeente Wijchen: Week 03 – 17 januari 2018

Deze week in de gemeentepagina van de gemeente Wijchen o.a. Plastic+: hoe zit dat ook alweer?, Nieuw boek over geschiedenis Oostflank, Inloopuur WijWijchen in Huis van de gemeente en Mededeling voorgenomen kap

Nieuw boek over geschiedenis Oostflank
Het gebied in het centrum van Wijchen tussen de Oosterweg en de Meerdreef, noemen we de Oostflank. De Oostflank is gebouwd op historische grond. Archeologen van VUhbs Archeologie uit Amsterdam hebben hier in september en oktober 2015 opgravingen gedaan. In het boek ‘Wonen op de Oostflank – Al 10.000 jaar een toplocatie’ beschrijft archeoloog Johan van Kampen de bijzondere vondsten die gedaan zijn op de Oostflank. Het fraai geïllustreerde boek is te koop bij de VVV Wijchen en het Museum Kasteel Wijchen. Het boek kost € 9,95.
Wat is er op de Oostflank gevonden?
Tijdens de opgravingen hebben de archeologen verschillende bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo weten we nu dat jagers en verzamelaars 10.000 jaar geleden al op deze plek woonden. Bijzonder zijn de sporen die de archeologen vonden van een nederzetting van 3000 jaar voor Christus. In het ven naast deze nederzetting hebben de onderzoekers heel veel aardewerkscherven en andere vondsten gedaan uit de steentijd (3000-2600 voor Chr.). De archeologen hebben ook een grote nederzetting uit de middeleeuwen gevonden. Zij hebben minstens acht waterputten en vijf ijzeroventjes gevonden. Ook lagen er veel sporen van huizen.

Plastic+: hoe zit dat ook alweer?
Plastic+ is de verzamelnaam voor plastic verpakkingen, blikken en pakken. In het restafval zit helaas nog veel plastic+. Dit verdwijnt in het restafval en kunnen we niet meer als grondstof voor nieuwe producten gebruiken.
Wat kan het worden?
Het plastic gebruiken we voor nieuwe producten zoals fleecetruien, tennisballen, dashboards en autobumpers. Of zelfs nieuwe afvalcontainers. Het karton uit de verpakkingen wordt weer nieuw papier of karton. Het aluminium aan de binnenkant van het pak kan zomaar belanden in een nieuwe koekenpan en het blik verwerken we steeds weer tot nieuwe blikjes.
Wat mag wel bij plastic+?
Weet u nog wat er wel in de zak mag? Op www.dar.nl/afval/plastic-blik-en-pak vindt u een hele lijst voorbeelden van wat er wel en niet bij plastic+ mag. We geven u alvast een paar voorbeelden van wat u in de zak mag doen:

  • Flessen voor frisdrank, melk, wasmiddel, shampoo en schoonmaakmiddelen.
  • Zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed.
  • Kuipjes voor boter, saus en smeerkaas.
  • Folies van tijdschriften en reclamefolders.
  • Plantenpotjes
  • Stalen siroopflessen.
  • Conservenblikken (soep, groente en fruit).
  • Kartonnen pakken voor vruchtensap, water, melk, vla en yoghurt.

Meer informatie of vragen?
Voor meer informatie kijkt u op www.dar.nl.nl of uw (digitale) afvalwijzer. Voor vragen neemt u contact op met Dar. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur via [email protected] of 024 371 6000.

Inloopuur WijWijchen in Huis van de gemeente
Vanaf januari 2018 organiseren de buurtverbinders van WijWijchen elke laatste dinsdag van de maand een inloopuur. Tussen 9.30 en 11.30 uur vindt u hen in de vergaderruimte Balgoij in het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Dit is de tweede kamer links, tegenover de informatiebalie. U bent van harte welkom.
Wat is WijWijchen?
WijWijchen is het online dorpsplein van de gemeente Wijchen. Op de website kunnen bewoners, organisaties en verenigingen elkaar digitaal ontmoeten, berichten plaatsen en bekijken. Op de website WijWijchen.nl vindt u ook een overzicht van alle Wijchense verenigingen en activiteiten bij u in de buurt.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
Kom dan naar het inloopuur. Er zijn drie buurtverbinders. Dit zijn Tineke van de Goor, Marianne Hoogsteder en Maria Terpstra. U kunt bij hen terecht voor vragen over WijWijchen. Zij helpen u bij het inschrijven op de site en met het plaatsen van berichten. Ook aan organisaties en verenigingen vertellen de buurtverbinders graag wat WijWijchen voor hen kan betekenen.

Vergaderingen en bijeenkomsten
Eens in de twee weken is er op donderdag een politieke avond. De politieke avond bestaat uit verschillende onderdelen: gesprekstafels (informatie verzamelen), commissievergadering (meningsvorming), raadsvergadering (besluitvorming). Inwoners zijn van harte welkom. Op www.wijchen.nl/vergaderingen vindt u de agenda’s en de tijdstippen van de vergaderingen.

De volgende publicaties staan op www.officielebekendmakingen.nl
Op deze website leest u ook hoe u eventueel bezwaar of beroep kunt instellen. Via www.overheid.nl kunt u aangeven dat u op de hoogte wil blijven van berichten over uw buurt. En u kunt de app Over uw Buurt downloaden. Heeft u geen internet? Dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek in Wijchen terecht. Of kijk op een computer in de hal van het Huis van de gemeente. De stukken kunt u inhoudelijk alleen op afspraak inzien in het Huis van de gemeente.

Nieuwe regelingen

  • Wijzigingsverordening APV;
  • Algemene subsidieverordening 2018;
  • Verordening duurzaamheidslening gemeente Wijchen 2017;
  • Registratie aanduiding politieke groepering;
  • Mandaatbesluit;
  • Subsidieregeling voor- en vroegschoolse educatie;
  • Het collecte- en fondsenwervingsbeleid is ingetrokken.

Verleend besluit maatwerkvoorschriften geluid

  • Loonse Waard 6 en 8, Niftrik (opleggen besluit maatwerkvoorschriften geluid).

Ontwerp bestemmingsplan Sluisstraat 8, Hernen
Burgemeester en wethouders van Wijchen maken bekend dat voor iedereen het ontwerp bestemmingsplan Sluisstraat 8 in Hernen op het gemeentekantoor ter inzage ligt. Het plan voorziet in de functieverandering van het agrarisch bedrijf aan de Sluisstraat 8, inhoudende sanering van de veestal, de werkschuur en een deel van het oude bakhuis (ongeveer 500 m2) en herbestemming naar woondoeleinden waarbij de voormalige boerderij een reguliere woonfunctie krijgt en het bakhuis wordt opgeknapt en ook een reguliere woonfunctie krijgt.
Ter inzage
Schriftelijke stukken behorende bij het ontwerp bestemmingsplan zijn iedere werkdag op afspraak in te zien bij de consulenten van de balie Bouwen en Leefomgeving in het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan 27 in Wijchen. Ook kunt u bij hen een mondelinge toelichting krijgen. De consulenten zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer 024 751 71 11 of per e-mail via [email protected]. Het ontwerp bestemmingsplan is ook digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is: NL.IMRO.0296.BGBSluisstraat8-OW01
Zienswijze
De termijn voor het indienen van een zienswijze bedraagt zes weken en vangt aan op 18 januari 2018. Gedurende bovengenoemde termijn kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerp bestemmingsplan indienen bij de gemeenteraad. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de gemeenteraad van Wijchen, Postbus 9000, 6600 HA Wijchen. Voor het mondeling indienen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de consulenten Bouwen en Leefomgeving.

Mededeling voorgenomen kap

  • De Ververt achter nr. 1001, Wijchen, 1 gleditsia.
  • Meerdreef, achter Oosterweg nr. 118B, Wijchen, 1 populier.

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunningen

  • Hoogbroekseweg 3, Wijchen (slopen woning).
  • Huurlingsedam fase 2a, Wijchen (bouw 75 woningen).
  • de Lingert 5914, Wijchen (uitbreiden woning).
  • Vormersesluisweg 1, Wijchen (bouw garage/berging).
  • Wezelsedijk 24, Wijchen (bouw woning met garage).

 

Verlengen beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning

  • Bijsterhuizen 3140, Wijchen (plaatsen vloer).
  • Geitweg 15, Wijchen (bouw woning).
  • Kasteelse Alle bij nr. 1, Batenburg (restaureren gemeentelijk monument).

Verleende omgevingsvergunningen

  • Startvenseweg 22, Wijchen (bouw dakopbouw).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen