Gemeentepagina gemeente Wijchen: Week 05 – 31 januari 2018

Deze week in de gemeentepagina van de gemeente Wijchen o.a.

Raadgevend referendum
Bent u voor of tegen de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten 2017? U kunt hierover uw mening geven op woensdag 21 maart 2018. Dit is op dezelfde dag als de gemeenteraadsverkiezingen. Uiterlijk 1 maart 2017 krijgt u per post een stempas voor de verkiezingen. De stempas en een geldig legitimatiebewijs moet u meenemen als u gaat stemmen.
Meer informatie over de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten 2017
Wilt u meer weten over de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten 2017? Vanaf 21 februari 2018 kunt u de tekst inzien bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. Op www.wijchen.nl/referendum kunt u de tekst ook vinden.
Wilt u stemmen in een andere gemeente?
Wilt u op de dag van het referendum in een andere gemeente in Nederland wilt stemmen? Dan moet u een kiezerspas hebben. Deze kunt u tot uiterlijk dinsdag 20 maart tot 12.00 uur aanvragen bij het Huis van de gemeente, Kasteellaan 27. U kunt ook schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Op www.wijchen.nl/verkiezingen kunt u het formulier downloaden. Wij moeten het verzoek uiterlijk vrijdag 16 maart hebben ontvangen. Heeft u al een stempas ontvangen? Stuur de stempas dan met het formulier mee. Daarna krijgt u pas een kiezerspas.
Iemand anders machtigen om te stemmen?
Als u op de dag van het referendum zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u stemmen. Op de achterzijde van uw stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in Wijchen woont en ook een stempas heeft ontvangen. U kunt ook iemand machtigen die niet in de gemeente Wijchen woont maar wel een stempas heeft ontvangen om in een andere gemeente te stemmen. Dit kunt u alleen  schriftelijk aanvragen. De aanvraag moet uiterlijk vrijdag 16 maart door de gemeente zijn ontvangen. Op onze website www.wijchen.nl/referendum kunt u hiervoor de informatie en formulieren vinden.

Sjors Sportief en Sjors Creatief van start!
Alle basisschoolleerlingen uit de gemeente krijgen 6 februari weer het Sjorsboekje. In dit boekje staan naast sportieve nu ook creatieve workshops. Leerlingen kunnen hier (meestal gratis) aan meedoen en zo kennis maken met één of meer activiteiten. Door mee te doen aan Sjors sportief en creatief hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging. Kinderen kunnen zo makkelijk kennismaken met een activiteit. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn.
Hoe doe je mee?
Je kunt meedoen door je via www.sjorssportief.nl in te schrijven. Basisschoolleerlingen uit groep 1 t/m 8 schrijven zich vanaf 7 februari 15.00 uur in voor activiteiten. Tot die tijd is op deze website al van alles te beleven. Kinderen mogen zich voor zoveel activiteiten inschrijven als zij zelf willen. Het hele schooljaar door kunnen kinderen zich inschrijven.
Veel keus
Kinderen kunnen dit jaar kennismaken met meer dan 50 sportieve en creatieve activiteiten. Bijvoorbeeld sporten zoals, atletiek, badminton, dansen, tafeltennis, scouting en tennis. Voor het eerst is nu ook Sjors Creatief van de partij! Denk hierbij aan muziek maken, tekenen en schilderen, boltaartjes maken en knutselen. Ook kunnen kinderen inschrijven voor activiteiten van Sport Service Wijchen. Dit kan een hardloopwedstrijd, jachtseizoen, Sjors voetbal of fungames zijn. Kortom keus genoeg!
Sportbeleid van gemeente en Samenwerkingsstichting Kans en Kleur
Kinderen verbinden aan sport en cultuur is één van de speerpunten van ons beleid. Sjors Sportief & Sjors Creatief zijn instrumenten die wij hiervoor samen met de Samenwerkingsstichting Kans en Kleur inzetten. Deze formule heeft zich al in meer dan 80 gemeenten bewezen. Het geeft ieder kind de kans om verschillende sporten en creatieve activiteiten te ontdekken. Het zorgt ervoor dat kinderen regelmatig aan activiteiten gaan deelnemen. Sjors Sportief was vorig schooljaar een grote hit onder de basisschooljeugd. Ruim 1000 kinderen schreven zich vorig jaar in! Met de toevoeging van Sjors Creatief proberen we dit aantal te verbreken.
Meer informatie
Op de website www.sjorssportief.nl vind je meer informatie. Of stuur een e-mail naar [email protected] of [email protected].

Wijchen toegankelijk: helpt u mee?
Wij willen samen met u de openbare ruimte in Wijchen toegankelijker maken. Komt u een situatie tegen waar u met uw rolstoel, rollator of kinderwagen lastig kunt lopen? Staan er ergens borden die zo klein zijn dat ze slecht te lezen zijn? Kunt u ergens niet makkelijk langs? Laat het ons weten! Met uw hulp kunnen wij Wijchen toegankelijker maken voor ons allemaal.
Hoe kunt u melden?
Via het formulier op www.wijchen.nl/wijchentoegankelijk kunt u heel eenvoudig een situatie melden die wij toegankelijker kunnen maken. U kunt uw meldingen tot en met 28 februari 2018 aan ons doorgeven.

Cameratoezicht fietsenstalling station
Om fietsendiefstal te voorkomen, zetten wij cameratoezicht in bij de fietsenstalling bij het NS station Wijchen. Op verschillende plekken in de fietsenstalling hangen camera’s. Deze filmen 24 uur per dag en 7 dagen per week verschillende plaatsen in de stalling. Dit doen we om diefstal tegen te gaan. De politie kan deze beelden bekijken wanneer er een aangifte is van fietsendiefstal.
Doe aangifte bij diefstal
Is uw fiets gestolen? Doet u dan altijd aangifte van diefstal. Dit kan via www.politie.nl of 0900-8844. Vermeld u bij uw aangifte altijd het vaknummer waar uw fiets stond. Op www.wijchen.nl vindt u een plattegrond van de fietsenstalling. Met het vaknummer kan de politie makkelijker en sneller de camerabeelden bekijken.

Werk in de kasteeltuin
Het kasteelterrein verandert deze weken van parkeerplaats tot kasteeltuin. Het oorspronkelijke ontwerp van 2015 is in samenspraak met omwonenden en belanghebbenden iets aangepast. De werkzaamheden zijn al in volle gang.
In 2015 stelde de gemeenteraad het ontwerp voor de kasteeltuin vast. Dit was ontwikkeld door een projectgroep van omwonenden en belanghebbenden. Het terrein is daarna gebruikt als tijdelijke parkeerplaats tijdens de verbouw van de stationsomgeving. Met de opening van de nieuwe parkeergarage bij het station is deze parkeerruimte niet meer nodig. De gemeente startte begin januari met de werkzaamheden voor de kasteeltuin. De verwachting is dat deze eind februari gereed zijn.
Op initiatief van de projectgroep is het ontwerp van de kasteeltuin iets aangepast. De geplande projectie van het kasteel vervalt. Hiervoor komt een passend alternatief in de vorm van een kunstwerk. Ook laten we de herinrichting van het voorterrein aan de Kasteellaan uit dit plan. De projectgroep ziet deze inrichting graag als onderdeel van het participatietraject tussen kasteel en Wijchens Meer. Verder blijft het oorspronkelijke plan hetzelfde. Zo komt er een nieuwe paden structuur, renoveren we bruggetjes, komt er nieuwe beplanting en een fotolocatie bij de kasteelgracht.

Vergaderingen en bijeenkomsten
Eens in de twee weken is er op donderdag een politieke avond. De politieke avond bestaat uit verschillende onderdelen: gesprekstafels (informatie verzamelen), commissievergadering (meningsvorming), raadsvergadering (besluitvorming). Inwoners zijn van harte welkom. Op www.wijchen.nl/vergaderingen vindt u de agenda’s en de tijdstippen van de vergaderingen.

De volgende publicaties staan op www.officielebekendmakingen.nl

Op deze website leest u ook hoe u eventueel bezwaar of beroep kunt instellen. Via www.overheid.nl kunt u aangeven dat u op de hoogte wil blijven van berichten over uw buurt. En u kunt de app Over uw Buurt downloaden. Heeft u geen internet? Dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek in Wijchen terecht. Of kijk op een computer in de hal van het Huis van de gemeente. De stukken kunt u inhoudelijk alleen op afspraak inzien in het Huis van de gemeente.

Nieuwe regeling

  • Het college heeft collectieve festiviteiten aangewezen. Dat zijn dagen waarop hogere geluidsnormen gelden voor horecabedrijven.

Subsidieregeling Wijchen 2018
De gemeenteraad heeft 30 november 2017 de Algemene subsidieverordening Wijchen 2018 vastgesteld. Deze verordening is bekend gemaakt en geldt vanaf 1 januari 2018. De verordening regelt vooral termijnen en procedures. Voor de uitwerking van deze verordening heeft het college van burgemeester en wethouders de “Subsidieregeling Wijchen 2018” in concept vastgesteld. De regeling bepaalt:
* wie in aanmerking komt voor subsidie;
* voor welke soort subsidie en
* hoe we het subsidiebedrag berekenen.
Ter inzage / informatie
Burgemeester en wethouders van Wijchen maken bekend dat voor iedereen het concept van de Subsidieregeling Wijchen 2018 vanaf woensdag 31 januari zes weken ter inzage ligt. Voor het inzien van de regeling kunt u ook een afspraak maken met Riekie Dibbets. Dit kan in het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan 27 in Wijchen. Zij is voor het maken van een afspraak bereikbaar via telefoonnummer 024 751 7394. U kunt haar ook bereiken door het sturen van een e-mail naar [email protected].
Zienswijze
U kunt een reactie (zienswijze) sturen op concept Subsidieregeling Wijchen 2018. Wilt u reageren? Stuur dan uw reactie vóór 15 maart 2018 naar: [email protected]. Vermeld bij het onderwerp ‘zienswijze subsidiebeleid 2018’. De zienswijzen nemen wij mee bij het vaststellen van de definitieve regeling. Voor het mondeling indienen van zienswijzen kunt u contact opnemen met Riekie Dibbets.

Milieumelding

  • Liendensedijk 5, Batenburg (veranderen bedrijf).

Gebruiksmeldingen

  • Bijsterhuizen 2003, Wijchen (brandveilig gebruik bedrijfspand).
  • Homberg 2531, Wijchen (brandveilig gebruik bedrijfspand).

Kennisgeving ontwerpbesluit omgevingsvergunning Milieu

  • Cornelis Drebbelstraat 12, Wijchen (oprichten bedrijf voor demontage brandblussers).

Kennisgeving definitieve besluit omgevingsvergunning Milieu

  • Loonse Waard 20, Niftrik (toevoegen procedure voor het als proef verwerken van alternatieve grond-, hulp- en afvalstoffen).

 

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunningen

  • Acaciastraat 36, Wijchen (noodkap kastanjeboom).
  • Everardusplein 4, Wijchen (kap 10 kastanjebomen).
  • Havenweg 33, Wijchen (bouw loods).
  • Het Hoge Rot fase 2e f, Hernen (bouw 16 rij- en hoekwoningen).
  • Homberg 2531, Wijchen (verbouwing binnen en vergroten winkeloppervlak).
  • Kasteellaan 9, Wijchen (kap eikenboom).

Verleende omgevingsvergunningen

  • Boomsestraat 6, Balgoij (dakkapel op voordak).
  • Grotestraat 29, Bergharen (uitbreiden woning).
  • Havenweg 22 A, Wijchen (afwijken bestemmingsplan voor tijdelijke gebruik maatschappelijke doeleinden en kantoor).

Verlengen beslistermijn aanvragen omgevingsvergunning

  • Achterloseweg 37, Wijchen (vervangen dak bedrijfspand).
  • van Cittersweg 2, Niftrik, (bouw kantine).
  • Homberg 2527, Wijchen (veranderen en uitbreiden winkelruimte).
  • Saltshof 3234, Wijchen (bouw serre en aanbouw).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen