Gemeentepagina gemeente Wijchen: Week 12 – 21 maart 2018

Deze week in de gemeentepagina van de gemeente Wijchen o.a. Stimulering duurzame energie op sportparken, Kent u iemand die een lintje verdient?, Standplaats langs route Vierdaagse en Water in Wijchen.

Stimulering duurzame energie op sportparken
Wij bieden sportclubs meer mogelijkheden om te verduurzamen. Dit doen we met een speciale lening. Sportclubs kunnen het geld gebruiken om bijvoorbeeld zonnepanelen of LED veldverlichting aan te schaffen of waterbesparende maatregelen te nemen. De gemeenteraad besloot onlangs om meer geld beschikbaar te stellen. De hele raad ging akkoord met het verhogen van het budget met één miljoen euro. Wethouder Titus Burgers ziet nu mooie kansen. “Hierdoor kunnen we meer sportclubs helpen die serieuze maatregelen willen nemen. Dit bedrag geeft een flinke impuls aan het duurzamer maken van onze sportvelden en sporthallen.”
Meer mogelijkheden voor sportclubs
Guus van Schijndel van A.W.C. Wijchen is er in ieder geval blij mee. “Met zo’n lening kunnen we LED verlichting en zonnepanelen realiseren. Dit bespaart ons veel geld. Ook leveren wij als club op deze manier een bijdrage aan een duurzamer Wijchen.” Ook Cees Jansen van Groenwerk Leur is positief. “Er zijn al veel enthousiaste leden die werk maken van een groenere club. Deze lening biedt sportclubs nog meer mogelijkheden. Bovendien stimuleert het de leden om een eigen bijdrage te leveren aan een duurzamer Wijchen.”
Energiescan
De sportclubs kunnen een lening van maximaal €150.000,- aanvragen. Een energiescan moet laten zien dat de club de kosten binnen vijftien jaar terug kan verdienen. Ook moet de sportclub financieel gezond zijn. Alleen dan verstrekken wij een duurzaamheidslening.
Meer informatie
Geïnteresseerde sportclubs kunnen voor meer informatie of een aanvraag contact opnemen met Freek Reffeltrath. Via [email protected] kunnen zij hem bereiken.

Kent u iemand die een lintje verdient?
2019, Het klinkt nog ver weg. Maar als u iemand kent die flink in het zonnetje gezet mag worden, moet uw aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding uiterlijk 1 juni 2018 bij ons binnen zijn. In Wijchen zijn veel mensen actief als vrijwilliger die in aanmerking kunnen komen voor dit bijzondere blijk van maatschappelijke waardering. Maar het zijn anderen die eraan moeten denken hen voor te dragen.
Wie komt in aanmerking?
De kandidaat moet in Wijchen wonen en heeft zich minimaal vijftien jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. De tijdsbesteding moet ongeveer vier tot zes uur per week bedragen. Voorbeelden zijn langdurig bestuurslidmaatschap of ander onbetaald vrijwilligerswerk voor een kerk, organisatie of vereniging.
Hoe draag ik iemand voor?
U draagt een persoon voor door het voorstelformulier helemaal in te vullen. Verder schrijven nog minstens twee personen een brief waarin zij uitleggen waarom zij vinden dat deze persoon een lintje verdient. Lever deze brieven samen met het ingevulde voorstelformulier uiterlijk 1 juni 2018 in bij de gemeente Wijchen.
Meer informatie
Meer informatie en het voorstelformulier vindt u op www.wijchen.nl. Twijfelt u of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding? Of heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Neemt u dan contact op met Sandra Langeslag via [email protected] of via 024 751 71 10.

Standplaats langs route Vierdaagse
Wilt u tijdens de komende vierddaagse op de Dag van Wijchen woensdag 18 juli een standplaats innemen? Dan heeft u daarvoor een vergunning nodig. U kunt deze eenvoudig online aanvragen. Let op: dit moet vóór 14 mei 2018.
Wat is een standplaats?
Onder standplaats verstaan wij het volgende: u verkoopt of levert diensten of goederen vanaf een vaste plek op een openbare en in de openlucht gelegen plaats. U maakt hierbij bijvoorbeeld gebruik van een kraam, een tent, een wagen of een tafel.
Kosten
Voor het in behandeling nemen van een aanvraag bent u leges verschuldigd. De leges zijn € 70,00 als u een commerciële standplaats inneemt. Voor een niet-commerciële standplaats betaalt u € 30,95 leges. Op www.wijchen.nl/standplaatsvierdaagse vindt u het aanvraagformulier.
Nog vragen?
Heeft u nog vragen? Dan kunt u ons bereiken op 024 751 71 11 van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur. Naar [email protected] kunt u uw vraag ook mailen.

Water in Wijchen
Vandaag is het Wereldwaterdag. Ook in Wijchen willen we veilig, gezond en aantrekkelijk water. Belangrijk voor nu én onze toekomst! In een veranderend klimaat komen droogte, wateroverlast, overstromingen en watertekorten steeds vaker voor. Met het thema ‘Natuur voor Water’ vraagt de VN vandaag wereldwijd aandacht voor natuurlijke oplossingen voor klimaatproblemen. Bijvoorbeeld door aanleg van nieuwe bossen, waterberging en natte natuur. Zo geven we de rivieren meer ruimte, zodat minder overstromingen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan Ruimte voor de Rivier.

Werken aan een duurzaam watersysteem in Wijchen kunnen we als gemeente niet alleen. Ook u kunt hieraan een bijdrage leveren. Denk bijvoorbeeld aan uw eigen tuin. Door tegels weg te halen, kan het regenwater in de grond wegzakken. Hiermee voorkomt u niet alleen wateroverlast in de tuin, maar ook dat het water op straat komt en overlast geeft. Een ander voorbeeld is het plaatsen van een regenton. Schoon regenwater hoort niet op het riool en kunt u prima gebruiken voor de tuin. Zo voorkomt u verspilling van kostbaar drinkwater. Bovendien krijgt het riool minder kans om bij een hevige regenbui te overstromen.

Wereldwaterdag, ook dichtbij!

Vergaderingen en bijeenkomsten
Eens in de twee weken is er op donderdag een politieke avond. De politieke avond bestaat uit verschillende onderdelen: gesprekstafels (informatie verzamelen), commissievergadering (meningsvorming), raadsvergadering (besluitvorming). Inwoners zijn van harte welkom. Op www.wijchen.nl/vergaderingen vindt u de agenda’s en de tijdstippen van de vergaderingen.

De volgende publicaties staan op www.officielebekendmakingen.nl.
Op deze website leest u ook hoe u eventueel bezwaar of beroep kunt instellen. Via www.overheid.nl kunt u aangeven dat u op de hoogte wil blijven van berichten over uw buurt. En u kunt de app Over uw Buurt downloaden. Heeft u geen internet? Dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek in Wijchen terecht. Of kijk op een computer in de hal van het Huis van de gemeente. De stukken kunt u inhoudelijk alleen op afspraak inzien in het Huis van de gemeente.

Milieumelding

  • Celsiusstraat 2, Wijchen (starten bedrijf).

Mededeling voorgenomen kap

  • Ekenseweg bij nr. 1, Niftrik, 1 populier.
  • Elsland achter nr. 1938, Wijchen, 5 essen.
  • Herenstraat bij nr. 32, Wijchen, 2 picea.

Verlengen beslistermijn aanvraag omgevingsvergunning

  • Havenweg 33, Wijchen (bouw loods).
  • het Hoge Rot fase 2e f, Hernen (bouw 16 woningen).
  • Nieuweweg ongenummerd, Wijchen (plaatsen reclamebord).

 

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunningen

  • Aaldert bij nr. 18 en 20, Bergharen (bouw schuilstal).
  • Bijsterhuizen 2162 en 2164, Wijchen (plaatsen airco).
  • Bijsterhuizen 3140, Wijchen (plaats beplating en zuil).
  • Boomsestraat 20, Balgoij (bouw carport).
  • Heilige Stoel 6704, Wijchen (verbouw woning, vervangen dakbedekking en kozijnen).
  • Kasteellaan 61, Wijchen (bouw dakkapel).
  • Kruisbergseweg 56, 58 C en 60, Wijchen (uitbreiden winkelpand).
  • Molendijk 1, Batenburg (verbouw Rijksmonument)
  • Pius XII straat 15, Wijchen (verbouw pand).
  • Warmoezenier 4 en 6, Wijchen (bouw dakkapel).

Verleende omgevingsvergunningen

  • Balgoijseweg, Hernenseweg, Nieuweweg, Oosterweg, Schoenaker, Stationsplein, Wijchen (weghalen houten informatieborden en plaatsen 6 digitale informatieborden).
  • Dorpsstraat 37 A, Bergharen (bouw gezondheidscentrum).
  • Homberg 2527, Wijchen (veranderen en uitbreiden winkelruimte).
  • Homberg 2531, Wijchen (verbouwing binnen en vergroten winkeloppervlak).
  • Huurlingsedam 6 A t/m 6 D, Houtzager 6 t/m 40, Mulder 3 t/m 35, Veldwachter 3 t/m 37, 45 t/m 69 en 20 t/m 28, Wijchen (bouw 75 woningen).
  • Staddijk bij 1, Wijchen (kap eik).
  • Weg door de Berendonck ongenummerd kadastraal sectie G nr.2202, Wijchen (plaatsen bouwbord).
  • Zwaluwstraat 30, Wijchen (bouw dakkapel).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen