‘Te gek voor woorden. Ouders vinden het blijkbaar goed’

Foto: Archieffoto gemeente Wijchen

Wethouder Paul Loermans reageert met verwondering op het schadebedrag door vuurwerk tijdens oud en nieuw. Een eerste inspectieronde laat zien dat er voor 21.070 euro schade is toegebracht aan 57 gemeentelijke eigendommen en dat is fors meer dan in voorgaande jaren.

Hoewel er rond de jaarwisseling aanzienlijk minder geknald is, heeft het landelijk vuurwerkverbod in Wijchen geen effect gehad op het aantal vernielingen. “Bij dit bedrag is nog niet eens meegeteld wat er allemaal aan preventieve maatregelen moest gebeuren, zoals binnenbakken weghalen, afsluitkleppen aanbrengen en papier en pallets weghalen. Het is toch te gek voor woorden dat mensen al weken voor de jaarwisseling met zwaar vuurwerk in de wijken vernielingen aanrichten? Zoals burgemeester Aboutaleb van Rotterdam al zei: weten ouders wel waar hun kinderen uithangen? Ouders vinden het blijkbaar goed wat hun kinderen doen. Dit is zonde van het geld. Voor 20.000 euro kun je een hoop leuke dingen doen in de openbare ruimte.”

Opvoeders

Ook burgemeester Marijke van Beek vindt het nadrukkelijk de verantwoordelijkheid van de ouders dat hun kinderen geen moedwillige vernielingen aanrichten. “Wij doen er alles aan om hulp te bieden, zetten handhaving in zoals politie, boa’s en straatcoaches. Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de opvoeders. Ik ben ook heel blij met een bestuurder als Aboutaleb die de jongeren direct aanspreekt. Daar sluiten we ons bij aan.”

Met betrekking tot een vuurwerkverbod in de toekomst zegt Van Beek: “Tot nu toe volgen wij het landelijk beleid. Ik heb echter van harte de oproep van burgemeester Bruls van Nijmegen gesteund om in ieder geval de discussie te starten over een algeheel vuurwerkverbod. Het is goed om dat nu al in gang te zetten en zonder emoties daarover te kunnen praten.”

Zie ook:
Ondanks verbod meer schade door vuurwerk

Wijchense burgemeester steunt oproep collega Bruls

 

Reacties