UPDATE Waardebonnen gemeente voor energiebesparing zijn op

Foto: wijchen.nieuws.nl

Ruim 4400 Wijchenaren hebben gebruikgemaakt van de waardebon van de gemeente om energiebesparende artikelen te kopen. Het budget van 309.042 euro voor woningeigenaren is op en daarmee is deze subsidieregeling voorbij. Binnenkort komt een dergelijke regeling ook beschikbaar voor huurders. 

De gemeente Wijchen heeft bijna 500.000 euro subsidie gekregen uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW), de opvolger van de RRE-regeling voor woningeigenaren. Hiermee kunnen ook huurders subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. 

Ledlampen

Bij de eerste regeling voor woningeigenaren was media februari nog circa 80.000 euro over van het totale budget. “We hebben daarom nog een reminder naar de mensen gestuurd dat ze de bon tot 31 maart konden inleveren. Daarop is massaal nog gebruikgemaakt van de waardebonnen en was het resterende geld snel weg”, zegt Titus Burgers, wethouder duurzaamheid.

Wethouder Titus Burgers. Foto: Gemeente Wijchen

Volgens Burgers zijn met de waardebonnen vooral ledlampen gekocht. “Door de coronamaatregelen konden de mensen niet naar de bouwmarkten. Ze hebben daarom veel pakketten met ledlampen die werden er aangeboden, besteld en thuis laten bezorgen.”

Stimuleren

Gemeente Wijchen kende sinds 1 september subsidie toe voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen voor hun woning nemen. Zoals het gebruik van glaswol, dakisolatie, vochtregulerende folie, deurdrangers, tochtstrips, een slimme thermostaat of een waterbesparende douchekop. Met deze subsidieregeling wilde de gemeente stimuleren dat particuliere huiseigenaren van bestaande woningen energiebesparende maatregelen zouden nemen. De subsidie bedroeg maximaal 70 euro inclusief btw per bestaande woning die met een waardebon werd toegekend.

Kassabon

De subsidie kwam voor uit de aanvraag van de gemeente eind 2019 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) die is bedoeld om de CO2-uitstoot te verlagen door de reductie van energiegebruik in woningen in particulier eigendom. Het rijk kende de gevraagde RRE-gelden toe waarna huiseigenaren in Wijchen begin oktober een brief met een persoonlijke code kregen waarmee de subsidie kon worden aangevraagd. De betaling geschiedde achteraf, nadat de huiseigenaar zelf geïnvesteerd had. De kassabon kon worden geüpload bij de website winstuitjewoning.nl.

Huurders

De opvolger van de RRE-regeling is de RREW, de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen die bedoeld is voor huurders en eigenaar-bewoners. Wijchen heeft hiervoor ook een aanvraag ingediend. Per gemeente is maximaal 9 miljoen euro beschikbaar (afhankelijk van de grootte van de gemeente) verminderd met het bedrag aan compensabele btw. Per woning is maximaal 100 euro beschikbaar. Het totale budget was bij openstelling 70 miljoen en is later verhoogd naar 100 miljoen euro.

Zie ook:
Subsidie voor energiebesparende maatregelen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen