Bevrijdingsdag: stilstaan bij de waarde van vrijheid

Foto: Menno Huizinga/Ondergedoken Camera

In heel Nederland wordt vandaag de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 gevierd. Op deze dag staat Nederland ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Het is dit jaar 77 jaar geleden dat Wijchen werd bevrijd. De bevrijding van West-Europa begon op 6 juni 1944 met de invasie van de geallieerden in Normandië. Met het plan Market Garden moesten de drie grote rivieren Maas, Waal en Rijn overgestoken worden om daarna Duitsland binnen te dringen. Met het verliezen van de Slag om Arnhem kwam Market Garden op 26 september 1944 ten einde. Het doel was niet bereikt, maar het Rijk van Nijmegen, een deel van de Betuwe en delen van Brabant en Limburg werden wél bevrijd.

Foto: Liberation Route

Luchtlandingsoperaties

Op zondag 17 september 1944 vond in Overasselt en Nederasselt een van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden plaats. In de weilanden ten noorden van beide kerkdorpen landde toen het 504de Parachutisten Infanterie Regiment. Het regiment was onderdeel van de 82ste Luchtlandingsdivisie die op die dag tussen Eindhoven en Arnhem naar beneden kwam ten behoeve van Operation Market Garden. Generaal James M. Gavin en zijn mannen hadden als taak de heuvels bij Groesbeek te veroveren en daarbij de bruggen over de Maas, de Waal en het Maas-Waalkanaal veilig te stellen.

Wijchen

De bewoners uit de omgeving van Wijchen keken vreemd op toen de eerste Afro-Amerikanen hun dorpen kwamen ingereden. Zwarte soldaten werden in de Tweede Wereldoorlog doorgaans ingezet als genisten of chauffeurs. Blank Amerika was van mening dat zwarten niet konden vechten. Luister hier naar de ‘luisterkei’ die aan de Kasteellaan voor de gracht van het kasteel in Wijchen ligt.

 

Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen deze veldkeien; zij maken deel uit van de Liberation Route die het pad volgt dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen