Repair Café Wijchen een succes

Foto: wijchen.nieuws.nl

Het Repair Café Wijchen is binnen een jaar een groot succes geworden. In totaal zijn zo’n 300 Wijchenaren langs geweest met defecte elektrische apparaten, kleding of computers.
De vrijwilligers proberen ze te repareren en daar tegenover staat een vrijwillige bijdrage van de bezoeker. “Het werkt, het loopt goed,” aldus initiatiefnemer Johan de Kievit.

Johan de Kievit zag het als een gat in de markt. En met € 500,– subsidie van de gemeente Wijchen is hij een jaar geleden gestart, naar Amsterdams voorbeeld. En met succes, zoals blijkt.
Ook zaterdagochtend gingen weer vele bezoekers voldaan huiswaarts. Door de reparatie krijgen de elektrische apparaten een tweede kans en door het inzetten van een nieuwe rits in een spijkerbroek kan deze weer gedragen worden. En de kosten zijn te verwaarlozen n.l. een vrijwillige bijdrage.
“En dat scheelt in de portemonnee”, aldus Johan de Kievit. “Voor het repareren van een elektrisch apparaat ben je al snel € 15,– kwijt. Ook wanneer het dan niet gerepareerd kan worden. Daarnaast krijgt het een tweede kans, zodat het niet weggegooid wordt en dat is weer beter voor het milieu, dus een win-win-situatie,” licht Johan toe.
Alhoewel de inkomsten niet veel zijn, draaien ze toch nog positief en kunnen er zelfs nog noodzakelijke apparaten (zoals een strijkijzer)  aangeschaft worden. Daarnaast wordt voor de vrijwilligers ook de koffie en de lunch betaalt door Repair Café.

Anita van Bommel (rechts op de foto) repareert beroepsmatig kleding en doet het voor Repair Café op vrijwillige basis. “Ik wil kleding graag een tweede kans geven,” vertelt Anita. “Daarnaast kunnen de klanten meehelpen met het korten maken van een broek of het inzetten van een ritssluiting en er zelf dus ook nog iets van leren.”Repair Café Wijchen

Erik Houben (links op de foto) is ervaren in het repareren van computers, zowel hardware als software. Erik heeft 14 jaar jaar ervaring als systeembeheerder en heeft ook gewerkt voor KPN, waar hij modems e.d. moest installeren. “Ik heb voldoende technische kennis om een computer te bouwen, modems te installeren/repareren en pom beeldschermen te repareren. Men moet het Repair Café nog weten te vinden voor het repareren van computers,”aldus Erik.Repair Café Wijchen

De techniekmensen hebben het zoals altijd weer druk. Oude stofzuigers, kruimelzuigers, enz.. worden aangeboden ter reparatie. “Het is een leuke uitdaging apparaten gerepareerd te krijgen zodat ze een tweede leven krijgen. Natuurlijk lukt het niet altijd, maar wij doen in ieder geval ons uiterste best.”Repair Café Wijchen

Er zijn, volgens De Kievit, ook plannen om fietsreparaties uit te gaan voeren. “We hebben twee statushouders die in hun eigen land, Syrië en Afghanistan, fietsenmaker zijn geweest. Zij worden begeleid door Vluchtelingenwerk en krijgen hierdoor zinvol vrijwilligerswerk. Ook kunnen ze door het contact met mensen, werken aan het verbeteren van de Nederlandse taal.”

Repair Café Wijchen is gevestigd in Wijkcentrum OZO, Urnenveldweg 10.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen