Breuk in samenwerking Zonnepark Bankhoef

Foto: stilfee via Pixabay

De samenwerking tussen Pure Energie en Energiecoöperatie Leur e.o. is per direct beëindigd. Deze twee partijen zouden samen Zonnepark Bankhoef realiseren. Afgelopen september gaf het college van burgemeester en wethouders nog groen licht voor dit gezamenlijke initiatief.

Beide partijen konden het niet eens worden over de zeggenschap over het zonnepark. Energiecoöperatie Leur e.o. (ECL) wilde de helft van het park in eigendom hebben en zelf kunnen bepalen aan wie stroom wordt verkocht. ‘We vinden het ontzettend jammer dat dit coöperatieve traject geëindigd is. De afgelopen maanden hebben we prima samengewerkt en we gingen ervan uit dat we tot gezamenlijke realisatie zouden komen. Dit valt ons dan ook rauw op het dak’, zo laat ECL weten.

Nu de samenwerking is beëindigd gaat Pure Energie alleen door met de voorbereidingen.

Selectieprocedure

Aan het geven van groen licht ging een zorgvuldige selectieprocedure vooraf. De combinatie Pure Energie en ECL is toen aangewezen als winnaar van deze selectieprocedure. Zij mochten daarom een omgevingsvergunning aanvragen. Het initiatief werd geselecteerd uit 18 ingediende plannen. Het gaat om een zonnepark van 20 hectare.

Het zonnepark zou parallel aan de snelweg A50 nabij Leur komen. In eerste opzet ging het volgens de initiatiefnemers om 25 hectare waarvan de beschikbare oppervlakte minimaal 25 procent niet bebouwd wordt met zonnepanelen, maar gebruikt voor landschappelijke inpassing en ecologische verbeteringen.

Gevolgen

De gemeente zegt dat zij de beëindiging van de samenwerking tussen Pure Energie en ECL niet zag aankomen. Op dit moment wordt bekeken wat de gevolgen zijn. Dit gaat over de eventuele gevolgen voor de selectieprocedure en die voor de realisatie van het zonnepark zelf. De kans bestaat dat de selectieperiode over moet.

Duurzaam Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen heeft in 2018 het plan ‘Samen naar een duurzaam Wijchen, energieplan op hoofdlijnen’ vastgesteld. Hierin is de ambitie opgenomen om in totaal 30 hectare aan zonneparken te realiseren, uiterlijk in 2023. Zonnepark Kampbroek Hernen was het eerste initiatief waaraan de gemeente haar medewerking heeft verleend. Zonnepark Bankhoef zou daar bij komen.

Zie ook:
Groen licht voor Zonnepark Bankhoef

Reacties