Loonse Waard zorgt voor record natuurwaarnemingen

Foto: Luisella Planeta Leoni via Pixabay

Natuurplatform Waarneming.nl heeft vorig jaar een recordaantal natuurwaarnemingen genoteerd. De 10 miljoenste waarneming werd gedaan in Wijchen. Het betrof 2 grote zee-eenden in de Loonse Waard.

Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een groot aantal natuurwaarnemingen. Door deze informatie te verzamelen en te delen, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

Op de website van Waarneming.nl worden sinds 2003 waarnemingen gemeld die te maken hebben met natuur, zowel flora als fauna. Dat loopt van vlinders en slakken tot zoogdieren en reptielen.

De grote zee-eend. Foto: Fred Visscher

Doortrekker

Op 30 december werden in de Loonse Waard 2 grote zee-eenden (Malanitta fusca) door waarnemer Marc de Bont gespot. Zijn waarneming betekende de 10 miljoenste dit jaar op Waarneming.nl. Grote zee-eenden broeden niet in Nederland maar in Scandinaviƫ en Rusland, zo is op de site te lezen. Zij komen hier alleen voor als doortrekker en wintergast, vrijwel uitsluitend langs de kust. De meeste grote zee-eenden worden door zeetrekwaarnemers gezien in de maanden april en mei. In de herfst is de soort als doortrekker minder algemeen.

Witte achtervleugel

Hoewel de soort in het binnenland zeer schaars is, wordt hij toch wel waargenomen. De meeste kans op binnenlandse grote zee-eenden bestaat nog in het IJsselmeergebied en langs de grote rivieren, maar ook op andere, bij voorkeur diepe plassen in het binnenland kunnen zij gevonden worden. En dat was dus in dit geval in de Loonse Waard.

Grote zee-eenden zijn makkelijk te herkennen aan de witte achtervleugel. Het mannetje is gitzwart met een zijdeglans. Onder het oog zit een subtiel wit vlekje en hij heeft een deels gele snavel.

Bron: Google Maps

Reacties