Ov-bus mag weer over de Graafse brug rijden

Stuw- en sluizencomplex en de Graafse brug
Foto: Rijkswaterstaat

Wie met het openbaar vervoer naar Grave wil, kan weer met de ouderwetse grote bus over de brug naar Grave rijden. Rijkswaterstaat heeft op grond van de recente inspecties en berekeningen geconcludeerd dat de huidige gewichtsbeperking versoepeld kan worden.

Omdat tijdens de werkzaamheden de brug is afgesloten voor zwaar vervoer (zoals vrachtwagens en en ov-bussen) maken de vervoersmaatschappijen gebruik van pendelbussen en kleinere bussen. Dat is nu niet meer nodig. De versoepeling geldt voor voertuigen die voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag het totaalgewicht niet meer zijn dan 20 ton, is de aslast van elk type voertuig beperkt tot 10 ton en moet er sprake zijn van ongedeelde 2-assige voertuigen. Touringcars mogen dus de brug nog niet over. In de praktijk gaat het voornamelijk om bussen van het openbaar vervoer.

‘Protheses’

Uit inspecties is gebleken dat het probleem bij de constructie van de John S. Thompsonbrug (‘Graafse brug’) voornamelijk in de knooppunten zit. Hiervan zijn er in totaal 124 aanwezig. Op deze knooppunten komen verschillende onderdelen van een brug samen. Het materiaal van de brug is op deze knooppunten ver versleten. Ze zullen worden ondersteund door het aanbrengen van zogenaamde protheses. Na deze werkzaamheden is de constructie van de brug weer veilig. Hij kan dan weer gebruikt worden door voertuigen tot 50 ton.

Daarnaast zijn de regenboogkleuren van het rijksmonument vervaagd en op sommige plekken krijgt roest de overhand. Daarom krijgt de bovenbouw van de brug een nieuwe verflaag. In 2022 wordt ook het wegdek en het fietspad van de brug vervangen.

Market Garden

De John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug, is de brug over de Maas tussen Grave (Noord-Brabant) en Nederasselt (Gelderland). De brug is van 1927 tot 1929 gebouwd als onderdeel van de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Nijmegen (later N324). De brug is vernoemd naar luitenant John. S. Thompson die als pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie de brug tijdens Operatie Market Garden veroverde.

Zie ook:
Brug bij Grave dit weekend afgesloten

 

Reacties

Cookieinstellingen