Openbare verlichting brandt overdag tijdens test

Foto: Pixabay

In de gemeente Wijchen brandt de komende tijd overdag de openbare verlichting . Het maakt deel uit van een test van Liander om te kijken of het omzetten naar een nieuw systeem goed is gegaan.

De lampen in de openbare ruimte gaan door een zogenoemde Toon Frequent-signaal (TF-signaal) van Liander aan. Er zijn ook bedrijven en organisaties die dit signaal van de energienetbeheerder gebruiken in hun eigen installaties. Bijvoorbeeld voor het automatisch in- en uitschakelen van de verlichting op het parkeerterrein, galerijverlichting of in koelinstallaties.

Verouderd

De gebruikte techniek is verouderd en daarom stopt Liander per 1 april 2021 met dit signaal in de provincie Gelderland. Er is voor de openbare verlichting een nieuw systeem en met een testperiode wordt gekeken of alles goed is omgezet. Bij andere gebruikers van het TF-signaal blijft de verlichting branden. Dat zijn bijvoorbeeld scholen of de woningbouwvereniging.

Inmiddels heeft Liander in Wijchen 100 procent van de verlichting omgebouwd. Het is belangrijk dat de openbare verlichting aan en uit blijft schakelen. Daarom komt er een testperiode voordat het TF-signaal in Gelderland definitief wordt uitgezet. Tijdens de testperiode wordt gecontroleerd of Liander alle TF-kastjes heeft vervangen door zogenoemde FlexOVL-kastjes. Daarmee krijgen gemeenten meer zeggenschap over hun eigen openbare verlichting. Waar de netbeheerder nu nog bepaalt hoe laat een lantaarnpaal aan- en weer uitfloept, kan via het platform FlexOVL een gemeente zelf aan de knoppen van de straatverlichting zitten.

Team monteurs

De test betekent dat het TF-signaal elke ochtend de openbare verlichting uitschakelt. Tijdens de testperiode wordt doordeweeks daarna weer een TF-signaal uitgezonden dat ervoor zorgt dat de openbare verlichting rond 9.00 uur weer aangaat. Hierdoor blijft verlichting die nog schakelt op basis van het TF-signaal óók overdag branden.

Tijdens de testperiode staat een team monteurs klaar om binnengekomen meldingen over brandende verlichting zo snel mogelijk op te pakken. Dit betekent dat zij waar nodig de TF-kastjes door FlexOVL-kastjes vervangen.

Onveilig

De testperiode loopt tot en met vrijdag 5 maart 2021. Als alles volgens planning verloopt, betekent dit dat het TF-signaal definitief in Gelderland stopt op maandag 1 april 2021. Het laatste TF-signaal dat dat dan nog wordt uitgestuurd is het ‘AAN’-signaal. Dit zorgt ervoor dat verlichting die toch nog op basis van TF schakelt continu blijft branden en er geen onveilige situaties ontstaan.

 

 

Reacties