Bijzonder expositie over vluchtelingen in Bibliotheek Wijchen

Van 30 januari t/m 26 februari is er in de Bibliotheek Wijchen een bijzondere expositie te zien door en over vluchtelingen. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Schilderijen, beelden, foto’s en verhalen geven een inkijkje in het leven van vluchtelingen in Nederland en in het bijzonder in Wijchen. Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten voor onderdrukking, oorlog of vervolging. Doodsbenauwd zien zij geen andere uitweg dan hun land te verlaten, op zoek naar een leven in veiligheid. In deze tentoonstelling maakt u kennis met een aantal van hen. Indringende foto’s schetsen samen met de persoonlijke verhalen een aangrijpend portret van vluchtelingen uit o.a. Afghanistan, Iran en Somalië. Daarnaast worden kunstwerken van twee kunstenaars met een vluchtelingachtergrond getoond: de schilderijen van Aref Damee, en de beelden van de Wijchense Soheil Hooshmandi.

‘Kunst is zonder grenzen’
Aref Damee (Afghanistan) vertrok uit Kabul naar Sint Petersburg waar hij de kunstacademie deed. In 1996 kwam hij naar Nederland waar hij de Hogeschool voor deKunsten in Amsterdam volgde. De schilderkunst van Aref is figuratief en realistisch tegelijk, met gebruik van zachte kleuren maar zonder de werkelijkheid te idealiseren. In zijn beeldende kunstprojecten laat hij de schoonheid van ogenschijnlijke banale materialen zien en een sterk oog voor detail. Centraal thema in Arefs werk is de kwetsbaarheid van de mens in zijn omgeving. Hij is als docent onder andere verbonden aan het Brummens tekenschooltje. Hij geeft diverse workshops en heeft veel ervaring in het werken met mensen uit diverse sociale achtergronden en met kinderen en jongeren. Zijn schilderijen zijn wereldwijd op diverse tentoonstellingen geëxposeerd waaronder in Londen, New York en Spanje.

‘Duurzame kunst’
Soheil Hooshmandi (Iran) is inmiddels zo’n tweeënhalf jaar in Nederland en woont in Wijchen. Met behulp van Vluchtelingenwerk heeft hij hier in de loop van de tijd een netwerk opgebouwd waardoor het voor hem mogelijk is geworden om zijn creativiteit te uiten op een manier zoals hij dat ook deed in zijn geboorteland. Naast tatoeages en tekeningen maakt Soheil prachtige kunstwerken van restmaterialen. Deze kunstwerken hebben een duurzaam karakter omdat ze volledig gemaakt zijn van afval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen