Hospice Wijchen bijna klaar voor de opening

Er is een spreekkamer, stiltekamer, technische kamer, vrijwilligerskamer, een huiskamer en vier gastenkamers. Ook zijn er brede gangen om gemakkelijk brancards en bedden te verplaatsen. Hospice Wijchen is dus van alle noodzakelijke gemakken voorzien. Vrijdag a.s. is de opening.

Gasten noemt bestuurslid Ton van Dillen de mensen die aan het eind van hun leven zijn en in de huiselijke kring van Hospice Wijchen willen sterven. Volgende week woensdag worden de eerste gasten al verwacht. “Meteen confronterend, maar dit is wel waarvoor je het doet, “ aldus van Dillen.

Elke gast heeft een eigen kamer met een eigen tuin. De tuinen worden in het voorjaar ingericht en elke tuin krijgt iets bloeiends. Ook worden er buiten de afrastering 10 wilgenbomen geplant voor een groen uitzicht. De tuin wordt onderhouden door vijf klusjesmannen. Ook is er een gezellige huiskamer, met een eigen keuken, een kinderhoek en een bibliotheek.

P1110372

De kosten voor de gasten voor kost en inwoning bedragen € 30,– per dag. “We hebben dit bewust zo laag mogelijk gehouden om het Hospice voor iedereen toegankelijk te houden. Na een jaar gaan we evalueren en dan bekijken we of deze prijs realistisch is. Bezoekers kunnen eventueel blijven slapen. Zij betalen € 12,50 per dag. Ook dit houden we laagdrempelig.”

Onder leiding van een chefkok gaan 5 dames 120 verschillende gerechten bereiden. Allemaal in kleine porties,  allemaal vers en ze worden ingevroren. Ton vertelt: “We hebben hier bewust voor gekozen om onze gasten op elk moment van de dag een klein hapje aan te kunnen bieden. Ervaring bij andere Hospices heeft geleerd dat er door het aanbieden van kleine porties weinig weggegooid hoeft te worden. Alle gerechten staan beschreven in een boekje en zijn voorzien van een foto. De gasten kunnen hieruit zelf een keuze maken.”

P1110365

Er gaan zo’n 65 vrijwilligers aan de slag die de gasten gaan verzorgen. Zij werken in vier ploegendiensten, van 07.00-11.00, 11.00-15.00, 15.00-19.00 en 19.00 23.00. ’s Nachts is er een professional aanwezig.

Met “Ik ben ontzettend trots dat Wijchen dit voor elkaar heeft gekregen. 6 op de 10 Wijchenaren heeft wel iets gedaan voor het Hospice. Dit geeft wel aan dat Wijchen een hechte en sociale gemeenschap is,” sluit Ton af.

Er zit nog een klein gaatje in de begroting, dus is elke financiële bijdrage welkom. Kijk hiervoor op de website www.hospicewijchen.nl.

De opening voor genodigden vindt plaats op vrijdag 30 januari van 15.00-17.00 uur. Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje zal de openingshandeling verrichten. Op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari is er een open dag voor iedereen. Het Hospice is dan geopend van 10.00-16.00 uur.

De wipkip, geschonken door speeltuin de Blije Dries, staat al in de gemeenschappelijke tuin.P1110371

P1110369

Reacties