Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

De boswachter organiseert op zaterdag 7 februari een rondleiding op de eendenkooi van Batenburg. Hij neemt de deelnemers mee terug in de vorige eeuw, toen de eendenkooien nog volop in bedrijf waren in Nederland. Een bijzondere excursie in een bijzondere eendenkooi.

Veel eendenkooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Het ‘kooibedrijf” was vroeger een belangrijke bron van inkomsten voor de eigenaar van de kooi. Er werd vaak een kooiker ‘op gezet’ die door hard te werken een ‘magere boterham’ verdiende. Het onderhoud van de kooi was tijdrovend werk. Het ging om de vangst van de watervogels. Met de verkoop van wat griendhout, hazelnoten, etc. kon nog wat worden bijverdiend. De kooiker had een echt buitenleven. De boswachter neemt de bezoekers mee rond de kooiplas en vertelt over de werking van de eendenkooi en het werk van de kooiker.

De start is om 14.00 uur vanaf de toegang naar de Eendenkooi aan de Bergharense straat in Batenburg. Parkeren langs de Bergharense straat. De rondleiding duurt ca. 2 uur en de kosten bedragen € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Jan Taat, tel. 06 – 83 086 024 of Anton van der Velde, tel. 06 – 16 651 048.

Eendenkooi overzichtsfoto

Reacties