Ook dit jaar weer leeftijdsbandjes tijdens carnaval in Wijchen

Gemeenten, GGD, IrisZorg en horecabedrijven hebben ook dit jaar weer gezamenlijke afspraken gemaakt voor een verantwoorde alcoholverstrekking aan jongeren tijdens carnaval. Dus ook in Wijchen.

In de deelnemende locaties/ inrichtingen wordt alleen aan jongeren met een leeftijdsbandje alcohol geschonken. De groep die zo’n polsbandje krijgt is 18-25 jaar. Horecaondernemers krijgen ter ondersteuning een training en zullen met een ID-box de leeftijd van jongeren vaststellen.

Doel van de leeftijdsbandjes is een betere naleving van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik. Aan jongeren onder de 18 jaar mag wettelijk geen alcohol worden verstrekt en personen boven de 25 jaar zijn doorgaans duidelijk oud genoeg. Met zichtbare leeftijdsbandjes wordt het de ondernemer makkelijker gemaakt om aan de verplichtingen van de Drank- en Horecawet te voldoen.

In de gemeente Wijchen wordt een eenduidig leeftijdsbandje gebruikt.

Het regionale alcoholmatigingsproject Alcoholopvoeding Durf NU! gaat ondernemers en verenigingen ondersteunen met een training in het effectief werken met leeftijdsbandjes. Horecaondernemers moeten onder meer de legitimatiebewijzen van jonge bezoekers controleren; om dit te vereenvoudigen gebruiken veel ondernemers een elektronische ID-box. Dit is een apparaat dat snel en objectief de leeftijd van de jongere vaststelt aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Blijkt diegene minimaal 18 jaar te zijn, dan krijgt hij of zij een bandje om de pols. Dit bandje moet de jongere alle carnavalsdagen om hebben. Een actueel overzicht van locaties in de regio waar leeftijdsbandjes worden verstrekt, is te vinden op http://bit.ly/carnavalsbandje2015

De norm ‘geen alcohol onder de 18’ is vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Het verbod richt zich zowel op de verstrekker als op de jongere zelf. De overheid heeft ter ondersteuning van deze norm de ‘NIX18’-campagne opgezet met als motto: NIX is de afspraak, niet drinken onder de 18. Een jongere onder 18 jaar die alcohol in bezit heeft in een publieke ruimte – dit kan op straat zijn, maar ook in horeca of feesttent – riskeert zelfs een boete van 90 euro.

Durf NU! roept jongeren van 18 tot 25 jaar op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en van de carnavalsdagen onbezorgde feestdagen te maken. Dus zorg dat je een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID-kaart) bij je hebt en houd het leeftijdsbandje om je pols.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen