Verzuimbegeleiding voortgezet onderwijs in Wijchen succesvol

Foto:

De verzuimbegeleiding van GGD Gelderland-Zuid op het Wijchense speciaal en regulier voortgezet onderwijs blijkt zo succesvol dat de hele regio de werkwijze inmiddels heeft ingevoerd.

GGD Gelderland-Zuid startte de begeleiding eind 2013 op verzoek van de gemeente Wijchen als pilot in samenwerking met de scholen en leerplichtambtenaar. De pilot is begin januari afgerond en wordt door de GGD nu als reguliere taak voortgezet.

De pilot richtte zich op het in beeld krijgen van verzuim, het begeleiden van leerlingen en ouders bij verzuim, het re-integreren van leerlingen en het voorkomen van verder verzuim. Om het doel te bereiken werkte de jeugdarts van de GGD nauw samen met medewerkers op scholen en met de leerplichtambtenaar. Waar nodig schakelden zij partners in, zoals ProPersona en Karakter, de huisarts en maatschappelijk werk. De scholen meldden zoveel leerlingen aan om in gesprek te gaan met de jeugdarts dat deze een selectie voor de meest dringende vragen moest maken. Hieruit blijkt hoe groot de behoefte aan goede verzuimbegeleiding op het voortgezet onderwijs is.

Begin dit jaar is de pilot met goed resultaat afgesloten; er blijkt een preventieve werking van de werkwijze uit te gaan. Ook zijn alle leerlingen begeleid tijdens hun re-integratie en verder gegaan met hun opleiding. Gemeente Wijchen wil verzuimbegeleiding blijvend voortzetten; de GGD heeft deze taak als reguliere taak opgepakt. Inmiddels is de werkwijze in heel Gelderland-Zuid ingevoerd. Alle scholen voor voortgezet onderwijs, leerplichtambtenaren en ketenpartners werken nu nog intensiever samen in het begeleiden van leerlingen en het voorkomen van ziekteverzuim.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen