D66 wil Wijchen meer en beter bereikbaar maken

D66 Wijchen vindt de bereikbaarheid over de weg en met het openbaar vervoer nu en in de toekomst van groot belang voor de ontwikkeling van Wijchen. De Edithbrug, de spoorbrug bij Niftrik, en knooppunt Bankhoef spelen hierin een essentiële rol.

De Edithbrug tussen Niftrik en Ravenstein uit 1872 is een bottleneck in het verbeteren van de spoorverbindingen tussen Nijmegen en Den Bosch, tussen Gelderland en Noord-Brabant, zo memoreerde Kees van Galen als woordvoerder van D66. Na 140 jaar mag die wel eens een upgrade hebben. De brug heeft enkelspoor, maar de peilers zijn geschikt voor dubbelspoor. Het uitblijven van verdubbeling van deze brug betekent dat Gelderland met de rug naar Brabant blijft staan. Sinds 2015 is er het keerspoor tussen Wijchen en Nijmegen. De regiorail gaat rijden tussen Wijchen en Nijmegen/Arnhem/Zevenaar/Zutphen. Verdubbeling van de brug is voorwaarde voor het doortrekken van de kwartierdienst van Wijchen naar Ravenstein, Oss en verder. Voor treinreizigers uit de regio in zowel Gelderland als Brabant zal dit een grote verbetering betekenen.

Sinds de verbetering van het knooppunt Ewijk heeft de flessenhals van de digestie op de A50 zich verplaatst naar het knooppunt Bankhoef (de aansluiting van de provinciale A326 op de rijksweg A50). Sindsdien is hier sprake van veel files en er zijn opvallend veel ongelukken.

Er is onderzoek uitgevoerd naar de verkeersafwikkeling. De conclusie was dat de beste oplossing zou zijn om te verkennen of een verlenging van de invoegstrook van de A326 in combinatie met een doorgetrokken rijstrookscheiding op korte termijn uitgevoerd kan worden.

D66 onderschrijft de noodzaak tot maatregelen, maar zo stelde Willy Brink als woordvoerder, dan moet het niet blijven bij een nota en een onderzoek, maar dan moet er ook actie worden ondernomen. Het zijn de provincie en het rijk die aan zet zijn en die voor een oplossing met de financiële middelen moet komen. Uitstekend dat de gemeente het aankaart, maar de provincie en Rijkswaterstaat zijn de actoren.

Door wethouder Loermans werd gesteld dat de gemeente het in contacten met provincie en RWS steeds benadrukt dat er een oplossing moet komen, maar hij erkende dat de gemeente geen bepalende actor is.

D66 Gelderland gaat zich sterk maken voor een verbetering van deze situatie. Zowel Bankhoef als de Edithbrug zijn opgenomen in het verkiezingsprogramma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen