“Buren, iedereen heeft ze en u bent zelf buur”

Foto:

“Last van de buren is lastig! Wat doe ik ermee? Laat ik het los of laat ik het oplopen? Denkt u daaraan? Misschien eens over praten?!” Ruzie, problemen of (dreigend) conflict met de buren komt dagelijks voor. Buurtbemiddeling Wijchen helpt vastgelopen situaties weer bespreekbaar te maken.

“De hond van de buren blaft de hele dag!” “Ik word gek van die muziek ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat!” “De buren zetten de vuilniscontainer voor mijn deur!”
Waar mensen dicht op elkaar wonen, kunnen ruzies of conflicten ontstaan. Vaak spelen onuitgesproken verwachtingen daar een rol in. Problemen tussen buren die veel voorkomen zijn geluidsoverlast, pesterijen of intimidatie en meningsverschillen rond tuin en erfafscheidingen. Ook parkeren, rommel, stank en gedrag van dieren en kinderen kunnen soms tot grote irritaties en verstoorde verhoudingen leiden. Een irritatie begint vaak met een kleinigheid.

Uw buurman parkeert zijn bus voor uw huis. U heeft uw buren hierop aangesproken maar dat helpt niet. Zo’n probleem kan gemakkelijk uit de hand lopen. Een irritatie wordt dan een dagelijkse ergernis en kan veel energie kosten. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om samen met uw buren een oplossing te bedenken die voor u beiden werkt. Zo is de kans kleiner dat de situatie zich herhaalt.

Buur(t) bemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Wijchen die in een conflictsituatie zitten of dreigen te komen met buren. Als u de bereidheid heeft om eruit te komen, is dat het begin van een oplossing.
Buurtbemiddeling Wijchen 01

Werkwijze van buurtbemiddeling
Als inwoner van de gemeente Wijchen moet het conflict of situatie telefonisch aangemeld worden bij Buurtbemiddeling Wijchen. De projectleider van buurtbemiddeling neemt vervolgens contact u op om kort uw verhaal te horen. Wanneer de situatie geschikt is voor bemiddeling dan volgt een gesprek met twee vrijwillige bemiddelaars. Is de situatie niet geschikt voor bemiddeling dan verwijst de projectleider u door.

Op welke situaties richt buurtbemiddeling zich wel of op welke niet?

Wel:
•Ruzies of dreigende conflicten tussen buren of wijkbewoners.
•Conflicten tussen mensen waar afspraken mee mogelijk zijn.
•Conflicten die zijn verwezen door onder meer politie, Talis en gemeente.

Niet:
•Conflicten waarbij sprake is van ernstig geweld
•Conflicten rond alcohol-, drugsverslaving of een zware psychiatrische stoornis
•Crisissituaties
•Conflicten binnen één familie of relatie
•Conflicten tussen inwoners en instanties.
In deze gevallen verwijst Buur(t)bemiddeling u, als u dat wilt, naar de juiste instantie.

Buurtbemiddelaars zijn goed opgeleid en respecteren uw privacy!

Op de website www.buurtbemiddelingwijchen.nl staat aanvullende informatie.
Buurtbemiddeling Wijchen
Projectleider Monique Hoogakker
[email protected]
tel: 024 6418459

In bijgaande video kunt u zien hoe buurtbemiddeling in zijn werk gaat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen