Imker Rene de Jong is de oplossing voor actieve bijenzwermen in uw tuin

Foto:

30 jaar geleden kwam Rene de Jong op de Flevohof voor het eerst in aanraking met bijen. Toen hij de bijen in een zichtkas zag, dacht hij “als ik de kans krijg, wil ik dat ook”.

Tijdens zijn werkzame leven als o.a. banketbakker was de tijd er niet voor, maar nu Rene gepensioneerd is, kan hij  zich vol overgave storten op zijn nieuwe hobby, n.l. het houden van bijen.Rene de Jong, geboren en getogen in Rotterdam, is sinds 1987 woonachtig in Wijchen. Momenteel in Elsland waar hij dichtbij huis een moestuin en een imkerij heeft aan de Vormerseweg. Zes jaar geleden is Rene gestart met zijn imkerij en sinds 2010 is hij gediplomeerd imker.
“Het gekrioel, de saamhorigheid en de wijze van communiceren maken de bijen zeer speciale dieren, aldus Rene. “Het is gewoon erg leuk om er mee bezig te zijn.”

Op een gegeven moment, in de maanden mei en juni, raakt de bijenkast overbevolkt. Het bijenvolk zit vol met volwassen vliegbijen, en er zitten nog veel meer bijen aan te komen, terwijl er in de bijenkast weinig ruimte meer is voor uitbreiding. En dan gaan de bijen op zoek naar een geschikte locatie waar een nieuw volk kan worden gehuisvest. Dit is vaak in tuinen.
Rene: “Hoewel de bijen niet agressief zijn, is het voor de bewoners niet plezierig wanneer ze een tros bijen in de tuin hebben hangen. Ze kunnen mij bellen en ik schep de bijen dan weg en neem ze mee. Voor de bewoners heb ik dan, als beloning, een heerlijk potje honing.”Rene de Jong Wijchen

In de winter laat Rene de bijen met rust, maar hierna moet hij er volop mee aan de slag. “Eerst is er een inspectie hoe de bijen de winter zijn doorgekomen, dan moeten de honingraten vernieuwd worden en als de raten vol met honing zitten dan moet de honing geslingerd worden”, zegt Rene. “En aan het eind van het proces heb ik heerlijke honing, puur natuur.”

Het houden van bijen blijft een hobby, dus winstgevend is het niet. En een hobby kost geld. Om uit de kosten te komen verkoopt Rene de honing aan particulieren en op braderieën. Niet alleen de honing, ook de honingkaarsen, honingsnoepje en andere honinglekkernijen.

Kijk voor aanvullende informatie op de website www.imkerijopdemoestuin.nl.
Bijen Wijchen