Bijzondere gebouwen in Hernen en Batenburg tijdens Open Monumentendag

Foto: Ans Baars

Op zondag 13 september opent Geldersch Landschap & Kasteelen een drietal bijzondere gebouwen in Hernen en Batenburg. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen bij Kasteel Hernen, de ruïne Batenburg en de Hernense molen. Deze bijzondere gebouwen liggen op steenworp afstand van elkaar, dus combineren is prima te doen.

Alle drie de gebouwen zijn geopend van 10.00 – 17.00 uur. De ruïne en de molen zijn gratis te bezoeken. Kasteel Hernen is niet gratis open, maar met korting toegankelijk. Entree: €6,00 i.p.v. €7,50 en kinderen 4 t/m 12 jaar €2,40 i.p.v. €4,50. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang tot kasteel Hernen. Informatie: www.glk.nl/evenementen.

Ruïne Batenburg
De geschiedenis van deze ruïne gaat terug naar de 12de eeuw, toen op een kunstmatige heuvel een toren werd gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze uitgebreid tot een omvangrijk kasteel. Het ging echter verloren door brand 1794 en is nooit herbouwd. Geldersch Landschap & Kasteelen heeft de ruïne sinds 1952 eigendom. Adres: Molendijk 11 te Batenburg.

Hernense molen
Deze beltkorenmolen uit 1745 dankt haar naam aan het heuveltje waarop het is gebouwd om meer wind te vangen: de ‘belt’. Normaal gesproken werd altijd eerst de belt aangelegd en daarna de molen gebouwd. Merkwaardig genoeg is in dit geval eerst de molen gebouwd en toen pas de belt er tegenaan geworpen. De molen ligt aan de zuidoost kant van het Hernense Bos, aan de Molenhoek te Hernen.

Kasteel Hernen
Kasteel Hernen behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. In het interieur zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Omdat het sinds de 17de eeuw nauwelijks bewoond is geweest, heeft het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter. Adres: Dorpsstraat 40 te Hernen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen