Structurele subsidie van 10.000 euro voor Voedselbank Wijchen

Foto: Ans Baars

De Voedselbank Wijchen ondersteunt huishoudens met een laag inkomen met wekelijkse voedselpakketten. Hiervoor heeft ze o.a. een koel- en opslagruimte nodig. Om het in stand te houden wil de gemeente Wijchen in de toekomst jaarlijks € 10.000,– subsidie gaan verstrekken.

De Voedselbank ontvangt een deel van de producten gratis via de landelijke en regionale reorganisaties van de Voedselbank. Daarnaast dragen ook lokale ondernemingen met (verse)producten bij en ontvangen zij financiële steun van Vraag en Aanbod. Tot en met 2015 ontving zij van de gemeente € 7.500,– subsidie van de gemeente.

Toch is verhoging van het subsidiebedrag noodzakelijk zodat het kan voldoen aan de kwaliteitseisen en bereikbaarheid van inwoners. Om hieraan te voldoen verhuist men in 2017 van de locatie in Alverna naar de Kruisbergseweg. Hier krijgt men de beschikking over betere koel- en vriesmogelijkheden en wordt de opslagruimte vergroot. En doordat alles centraal vanuit één punt gaat, wordt het aantal verplaatsingen van goederen verminderd. Naast het feit dat het bereik beter wordt, ontlast dit ook de vrijwilligers en worden de vervoerskosten sterk verminderd. Echter de nieuwe huurprijzen en energielasten zijn wel aanzienlijk hoger.

Er is de afgelopen jaren een forse stijging geweest van het aantal uit te reiken voedselpakketten. Werden er in juni 2010 20 pakketten ten behoeve van 48 personen uitgereikt, eind 2015 waren dit 93 pakketten voor 222 personen (waaronder 86 kinderen). En omdat eind 2016 de criteria voor de aanvraag van een pakket zijn verruimd, zal dit aantal in de toekomst waarschijnlijk nog verder toenemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen