Wijchense basisschoolleerlingen aan het sporten in een rolstoel

Het idee van basisschool De Wingerd uit Bergharen, een sportdag waarin kinderen kennismaken met sporten die met een lichamelijke beperking uitgevoerd kunnen worden, heeft vorig jaar met de kindergemeenteraad gewonnen. Sport Service Wijchen werd gevraagd om een sportdag voor basisschool de Wingerd te organiseren. Op maandag 3 april was de sportdag.

De sportdag was voor leerlingen uit de groepen 8 van alle basisscholen van Stichting Kans & Kleur. Van elke school waren een aantal afgevaardigden gekozen die de dag bijwoonden. Julie. Danielle, Wouter en student Samer, allen werkzaam voor Sport Service Wijchen, hadden de dag georganiseerd.
“Het is voor ons ook nieuw om een dergelijke sportdag te organiseren. Wij leren hier ook weer van en het is een mooie uitdaging,” aldus Julie van Leeuwen. “Wij benaderen weer een nieuwe doelgroep en dat is ook erg belangrijk. Wijchen heeft al het Voetbal+ en krijgt ook nog het G-tennis. Wij moeten dus hierin ook wel mee gaan. Ook vinden wij het belangrijk dat kinderen ondergaan hoe het is om met een beperking te kunnen/moeten sporten. Ze krijgen hierdoor meer begrip voor sporters met een lichamelijke beperking. Gelukkig werden via de Esther Vergeer Foundation kinderrolstoelen kosteloos ter beschikking gesteld zodat  we daar ook geen zorgen over hadden. Ze werden zelfs gebracht”

Het openingswoord werd gehouden door wethouder Paul Loermans en de officiële openingshandeling werd uitgevoerd de leerling Sofyan. Hij was het kindergemeenteraadslid dat voor dit voorstel een boeiend betoog hield. 

De kinderen rouleerden op deze dag langs de volgende clinics-rolstoelbasketbal (verzorgd door Paul Toes), zitvolleybal (verzorgd door Said) en rolstoelbadminton (verzorgd door Ilse). Alle drie de begeleiders zijn/waren toppers in hun sport.
Paul (in oranje shirt), door een ongeluk raakte zijn linkeronderbeen verlamd, was rolstoelbasketbal-international. Hij ging van 2 uur per week trainen naar 26 per uur. Met als resultaat dat hij mocht deelnemen aan het EK, WK en de Paralympics met het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Hij is nu geen international meer, maar verzorgt nu clinics. “Als je mij betaalt, mag je in een karretje (rolstoel) zitten“. 

Saïd kreeg in Marokko een prik tegen polio, maar kreeg hierdoor toch polio. En dus zat lopen er voor hem niet meer in. Zijn rechterbeen functioneert niet meer. Maar zijn gedrevenheid heeft hij nog steeds. En met zijn tomeloze inzet is hij nu een ervaren zitvolleyballer. 

Ilse kreeg een ongeluk(je) en daardoor wilde haar rug niet meer. Toen er eindelijk vooruitgang in leek te komen, kreeg ze een ongeluk en kwam ze onder de auto. Nu zit in een rolstoel en kan ze af en toe nog een klein stukje lopen. Ze heeft haar sport nu wel gevonden, n.l. rolstoelbadminton. Met haar wilskracht is ze zelfs Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen geworden. 

Na deze dag moeten de afgevaardigde leerlingen hun ervaringen presenteren/vertellen aan hun eigen klas, zodat alle leerlingen een indruk kregen van hoe de dag was verlopen. “Het valt niet mee om  te bewegen in de rolstoelen en dan ook nog de shuttle te slaan”, was een reactie. Maar ook was het voor sommigen “een makkie”. Al werd dat wel met een grote lach gezegd. Al met al zal de sportdag wel indruk gemaakt hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen