Schrijfmarathon Amnesty International Wijchen

Op vrijdag 2 juni organiseert de werkgroep Amnesty International Wijchen van 18.30-20.30 uur een schrijfavond in de bibliotheek van Wijchen. Er liggen brieven klaar die u kunt overschrijven. Contactpersoon voor deze avond is Marijke van den Bos (024-6420829).

Er worden brieven geschreven n.a.v. de volgende zaken:

Iran: activiste in hongerstaking
De jonge activiste Atena Daemi zit een celstraf van zeven jaar uit vanwege haar kritiek op de doodstraf. In november 2016 vielen gemaskerde agenten het huis van Atena Daemi binnen. Ze haalden haar op om een eerder opgelegde straf uit te zitten. Ze sloegen haar en gebruikten pepperspray toen Daemi een arrestatiebevel wilde zien. Haar zussen probeerden de agenten te stoppen en werden ook hardhandig aangepakt. Op 23 maart 2017 kregen de zussen van Atena Daemi drie maanden celstraf, omdat ze bij Daemi‘s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Atena Daemi zelf kreeg in september 2016 in hoger beroep zeven jaar celstraf opgelegd omdat ze kritiek uitte op executies en andere mensenrechtenschendingen in Iran. Ze is van mening dat de autoriteiten haar familie lastigvallen om haar te intimideren. Onlangs ging Atena Daemi in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling van haar zussen. Het gaat inmiddels slecht met haar gezondheid en ze moet onmiddellijk opgenomen worden in het ziekenhuis.

Egypte: autoriteiten sluiten belangrijke Egyptische ngo
De Egyptische ngo El Nadeem moest begin februari van dit jaar haar deuren sluiten. Sinds het afgelopen jaar worden Egyptische ngo’s steeds vaker door de autoriteiten tegengewerkt en hun medewerkers opgepakt. El Nadeem zette zich in voor slachtoffers van marteling en geweld in Egypte. De autoriteiten dreigden al eerder de organisatie te sluiten en bevroren eind vorig jaar alle bankrekeningen. De ngo tekende beroep aan tegen het eerdere sluitingsbevel. Maar de autoriteiten hebben de uitkomst hiervan niet afgewacht. De Egyptische autoriteiten startten in 2011 een strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van ngo’s. Onderzocht wordt of de ngo’s voldoen aan de strenge regels voor registratie en het ontvangen van geld uit het buitenland. Een aantal ngo’s is al gesloten. Medewerkers kregen te maken met lange verhoren, reisverboden en bevroren bankrekeningen. Ook dreigen ze vervolgd te worden. De activisten hangt een gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd.

China: gevluchte activist in China vervolgd
De gevluchte Chinese activist Dong Guangping keerde in november 2015 gedwongen terug naar China waar hij terecht moest staan. Hij krijgt vermoedelijk geen eerlijk proces en loopt het risico gemarteld te worden. Dong Guangping zat al eerder vast vanwege zijn inzet voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest in 1989. Hij vluchtte daarom in september 2015 met zijn vrouw en kind naar Thailand. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erkende hem als vluchteling omdat hij in China vervolgd zou worden. Thailand leverde hem echter op verzoek van China uit. Dong Guangping staat in China terecht voor ‘ondermijning van de staat’ en het ‘illegaal oversteken van de grens’. Hij krijgt waarschijnlijk geen eerlijk proces en mag geen contact hebben met zijn eigen advocaat en familie. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Reacties