Wijchen levert 8,6 kilo e-waste per inwoner in

Foto: Wecycle

In 2016 is via de gemeentelijke milieustraten in de provincie Gelderland gemiddeld 4,8 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) afgegeven aan Wecycle. Voor alle partnergemeenten in heel Nederland is dit gemiddeld 4,7 kilo. Wijchen is in de provincie Gelderland de koploper met 8,6 kilo e-waste per inwoner.

Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van e-waste organiseert. Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen. In totaal zamelde Wecycle vorig jaar 110 miljoen kilo in. Daarvan is 65 miljoen kilo afkomstig van gemeenten en 45 miljoen kilo van winkels

 
Top 5 gemeenten in provincie Gelderland
Top gemeenten in de afgifte van e-waste (kilo’s per inwoner)
Nummer Gemeente         Kilo’s per inwoner
1           Wijchen             8,6
2           Renkum             7,0
3           Westervoort        6,5
4           Montferland        6,0
5           Zevenaar            6,0
Circulair en sociaal
Wecycle voert momenteel een inzamelactie met alle 317 partnergemeenten om de circulaire en de sociale economie met elkaar te verbinden. Inwoners die e-waste inleveren op de gemeentelijke milieustraat, kunnen daarmee een zelfgekozen lokaal goed doel ondersteunen. Wecycle geeft 25 keer een sponsorcheque weg van €1.000,- voor een goed doel. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.
Optimale recycling
Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten en lampen optimaal recyclen en bereikt daarmee een nuttige toepassing van 97 procent. Van elke 1.000 kilo aan e-waste komt 800 kilo terug als grondstoffen en wordt 170 kilo ingezet als brandstof in hoogrendement energiecentrales.
Recycling draagt bij aan de circulaire economie door grondstoffen te behouden, te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en de uitstoot van CO2 te vermijden.
Over Wecycle
Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.
In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.
We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder ’nieuwe’ grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen