Na sloop meteen nieuwbouw op plaats oude gemeentekantoor Wijchen

Foto: wijchen.nieuws.nl

Het college van Wijchen stelt de gemeenteraad voor om een voorbereidingskrediet van €100.000 beschikbaar te stellen voor de toekomstige invulling van de locatie van het oude gemeentekantoor. Ook vraagt het een werkkrediet van €100.000 euro voor onder andere het afsluiten van het afkoppelen van nuts-voorzieningen en leegstandsbeheer van het oude kantoorpand. Het college meldt verder dat een inrichting van een pauzelandschap op de locatie na de sloop van het kantoorpand niet meer nodig is. Sloop en nieuwbouw kunnen – dankzij de aantrekkende economie – naar verwachting gelijktijdig plaatsvinden.

Het college stelt in de beslisnota dat het afzien van een tijdelijk pauzelandschap twee grote voordelen heeft: Enerzijds wordt de overlast van bouwactiviteiten in het centrum beperkt doordat de sloop van het oude kantoor in één keer gecombineerd kan worden met nieuwbouw. Anderzijds kan er een financieel voordeel ontstaan door “werk met werk” te maken.

Zorgvuldig proces
De herontwikkeling van de huidige locatie van het oude gemeentekantoor vraagt een zorgvuldig proces. Wethouder Geert Gerrits van ruimtelijke ordening: “De kwaliteit en meerwaarde voor dit gebied staan voor mij voorop. De keuze die we nu met elkaar gaan maken, is beeldbepalend voor het centrum voor de komende 40 jaar. Je moet dan extra kritisch zijn, het gaat dan niet alleen om opbrengsten op korte termijn.” De gemeenteraad en de inwoners hebben volgens hem nadrukkelijk verzocht om op van de mooiste plek van Wijchen iets moois te maken. Het college stelt dat daarom een bordje “te koop” plaatsen bij het oude kantoor niet volstaat. Europese aanbesteding is noodzakelijk. Deze weg zorgt er volgens het college voor dat het centrum de kwaliteit krijgt die het verdient.

Dilemma
Wethouder Gerrits is positief over de huidige ontwikkelingen. “Het is mooi dat we het pauzelandschap kunnen overslaan. Anderzijds hebben we ook een dilemma. Niemand wil dat het huidige kantoor lang leegstaat. Contractvorming met een ontwikkelaar kost tijd, zeker via de weg van de Europese aanbesteding. Vandaar dat we voortvarend moeten handelen om ervoor te zorgen dat sloop en nieuwbouw snel gerealiseerd kunnen worden. Op het moment dat er een handtekening gezet kan worden, moet de sloop van start kunnen gaan.”

Marktverkenning
Het college start nu met een globale marktverkenning. Kernvraag zal zijn of de ambities van college en raad voor dit gebied haalbaar zijn. Wethouder Gerrits: “Als deze verkenning een positief resultaat oplevert, kunnen we met de raad de eerder uitgesproken ambities verder concreet maken. Daarna gaan de voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure voor de locatie Kasteellaan 22-24 wat mij betreft snel van start“.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen