Gemeente Wijchen wil financieel koers blijven houden

Koers blijven houden. Dat is de kernboodschap van het college van Wijchen in de Begroting 2018 – 2021. Uitgangspunt bij de begroting is dat de gemiddelde lastendruk van inwoners niet meer dan trendmatig mag stijgen.

De begroting wordt binnenkort behandeld door de gemeenteraad. Verder blijft er de komende jaren ruimte om te investeren in nieuw beleid. Het sluitend houden van de meerjarenbegroting 2018-2023 laat volgens het college een degelijk en financieel verantwoord beleid zien. Wél blijft alertheid geboden.

De Begroting 2018 – 2021 is gebouwd op bestaand beleid. Daarnaast heeft het college zijn ambities vertaald in gewenst nieuw beleid, waarbij het op peil houden van voorzieningen en het verder bouwen aan de toekomst van Wijchen de leidraad was. De septembercirculaire van het ministerie van BZK is in de cijfers meegenomen.

Komend voorjaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De Begroting 2018 – 2021 is daarmee de laatste begroting van het huidige college. De afgelopen jaren is er veel gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de bouwprojecten op de Huurlingsedam en de Oostflank, de parkeergarage bij het NS-station en de bouw en opening van het nieuwe Huis van de gemeente. Ook het behoud van het sociale gezicht met goede voorzieningen voor WMO en Jeugd, verbeterde inkomensvoorzieningen en armoedebeleid zijn mooie resultaten. Lokaal is de basis gelegd voor een duurzaam Wijchen, met de uitgangspunten voor een energieneutraal Wijchen en beter inzamelen van afval. De voorzieningen voor sport, recreatie, kunst en cultuur zijn op een hoog niveau gebleven of gebracht. Ook de openbare ruimte ligt er goed bij en met de aanpak van slechte wegbermen in het buitengebied is een start gemaakt. Het veiligheidsgevoel in Wijchen is hoog. Tot slot zal de ambtelijke fusie met de gemeente Druten op 1 januari 2018 de bestuurskracht van de gemeente in de regio versterken. En zo ook bijdragen aan een verdere verbetering van de dienstverlening. Het college zal zich ook de komende maanden blijven inzetten voor de verdere ontwikkeling van woningbouw, leefbaar houden van de kernen met ontwikkelingen in Batenburg, Hernen en Bergharen, innovaties in de betaling van de zorg en het op orde houden van de openbare ruimte.

Het college heeft bij het opstellen van de nieuwe begroting te maken met de naweeën van de crisis. Zo ontvangt Wijchen nog steeds te weinig geld om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen en schiet de rijksuitkering voor uitvoering van de jeugdzorg tekort. Dit zorgt ook de komende jaren voor forse uitdagingen. Om ook in de toekomst financieel gezond te blijven kiest het college ervoor om nu geld te reserveren voor het opvangen van tegenvallers op de bijstandsuitkeringen en WMO/jeugdzorg. Ook is het noodzakelijk om extra geld te reserveren voor het toekomstbestendig maken van het rioolstelsel. Hierdoor komt de door de gemeenteraad gekozen ondergrens van de algemene reserves in beeld. Bij het opstellen van de Begroting 2018 -2021 was er nog geen duidelijkheid over de impact van de maatregelen van het nieuwe kabinet. Zodra deze impact bekend is, legt het college deze voor aan de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen