Coördinator gladheidsbestrijding Ben Winnemuller: Gemeente Wijchen kan er weer fris tegenaan

Het strooiseizoen is officieel begonnen. Dit betekent dat het gladheidsbestrijdingsteam van de gemeente Wijchen weer paraat staat. Coördinator gladheidsbestrijding Ben Winnemuller hoopt met de inspanningen van het gladheidsteam, dat de wegen berijdbaar blijven en de mensen veilig thuiskomen.

Ben Winnemuller: “Het strooiseizoen loopt van november t/m maart. Wij werken vanuit een vast strooiplan. Dit is te vinden op onze gemeentepagina www.wijchen.nl.
Op de werf hebben we een voorraad van 250 ton zout liggen voor direct gebruik. Ook hebben we een contract met de leverancier voor een leveringsverplichting van 600 ton zout. En bij extreem lange winterse periode beschikt de gemeente over nog een extra voorraad van 300 ton. Deze hoeveelheid zout is al eigendom van de gemeente Wijchen maar ligt opgeslagen bij Akzo en is daar direct opvraagbaar/ophaalbaar. Hiermee kunnen we een behoorlijke winter mee door komen”. 

Door monitoring van het wegdek bewaakt de gemeente het wegennet. Dit gebeurt 11 weken voor en 11 weken na het nieuwe jaar. Gemeente Wijchen werkt samen met MeteoGroup in Wageningen aan een 24-uurs bewaking van de gladheid. In overleg met de meteoroloog kijkt de gemeente of er gestrooid moet worden. Meestal strooien we voordat het glad wordt.

Ben Winnemuller : “We monitoren op het koudste punt van de strooiroutes. Hier is een meetpunt en gladheidsmeldstation (GMS) aangebracht. Deze registreert de conditie van de weg. Zo meten we de temperatuur op en onder het wegdek, de dauwpunttemperatuur en het zoutgehalte op de weg. Deze meetresultaten gaan rechtstreeks naar onze computer en Meteoconsult. Zo kunnen wij de gegevens ook direct volgen”. Meteoconsult monitort door het gehele land GMS stations. Hierdoor kunnen zij een redelijke goede voorspelling van de te verwachten gladheid doen. 

De gladheidsbestrijding wordt met twee teams uitgevoerd. Samen staan zij 24 uur per dag en zeven dagen per week paraat. In elk team zitten negen mensen. (4 mensen van ingehuurde aannemers en 5 mensen van de eigen dienst). De opzichter coördineert de gladheidsbestrijding en voert inspecties uit. Een strooironde voeren we uit met acht voertuigen, drie vrachtauto’s, twee minivrachtauto’s voor de fietspaden en drie getrokken strooiers in de woonwijken.  De acht strooiroutes in de gemeente worden tegelijkertijd gestrooid. Voor de bruggen en viaducten is een aparte strooiroute. Deze koelen sneller af, waardoor het eerder glad kan worden. Dit betekent dat er vaak eerder gestrooid moet worden.”

Ben Winnemuller: “Dit jaar zijn de strooiers, minivrachtauto’s en de landbouwstrooiers vervangen. De voertuigen hebben nu ook nieuwe sneeuwschuiven die beter op de weg liggen. Zo krijgen we de weg nog schoner. De hoofdwegen en fietsroutes strooien we als eerste, daarna komt de rest van de routes. De strooiactie duurt vanaf de oproep zo’n 2 à 2 1/2 uur, met 8 voertuigen. De strooiroutes zijn zo gekozen dat dat iedereen binnen een bepaalde afstand op een gestrooide route kan komen.”

In de gemeente Wijchen helpen de zogenaamde ‘sneeuwboeren’ bij sneeuwval. Dit zijn boeren en landbouwers die vrijwillig met hun tractors meehelpen met sneeuwruimen. Elk kerkdorp heeft een sneeuwboer. De gemeente strooit voordat het gaat sneeuwen de wegen. Hierna maken de sneeuwboeren de weg sneeuwvrij zodat de gemeente een nieuwe laag zout kan strooien. Door de hulp van de sneeuwboeren wordt voorkomen dat de sneeuw vastgereden wordt op de wegen. Een mooie samenwerking!

Ben Winnemuller: “Ondanks onze inspanning is er nog geen garantie dat het overal perfect schoon is. Ook na het strooien kan het plaatselijk glad zijn. Het is belangrijk dat mensen ook hun rijgedrag aanpassen bij gladheid en sneeuw. Dan maken we het samen veiliger op straat!”

Op de twitteraccount @GemWijchen van de gemeente Wijchen kunt u de tweets van het gladheidsbestrijdingsteam volgen.

Tekst en foto’s door Ans Baars

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen