Feestelijke opening Oostflank Wijchen (fotoserie)

Tussen het kasteel en het Wijchens Meer, middenin het levendige hart van Wijchen, is een prachtig nieuwe woonwijk ontstaan, de Oostflank. Bijzondere gebouwen met de dorpse uitstraling en de allure die kenmerkend zijn voor Wijchen. Een fijne plek om te wonen is klaar! Tijd om daar samen bij stil te staan. Woensdag was de opening.

De opening van deze besloten bijeenkomst werd opgeluisterd door zangeres “Suitcase Suzy”. Overal waren stands met typische seizoen producten: Glühwein, warme chocomelk, erwtensoep, etc. Naast een groot deel van de bewoners was ook B&W en een aantal raadsleden aanwezig. Een van de aanwezigen was overigens oud-wethouder Wijchen, thans burgemeester van Tynaarlo: Marcel Thijsen. Hij heeft rond 2010, midden in de crisistijd, de eerste aanzet meegemaakt tot wat er nu staat. Daarvoor had een ander bouwconcern (BAM) een poging gedaan, maar die was mislukt. 

De sprekers werden aangekondigd door de persvoorlichter van de Gemeente Wijchen. Het welkomstwoord namens de gemeente Wijchen werd door wethouder Geert Gerrits gedaan. Hij heette allen welkom en memoreerde een deel van de geschiedenis. Begin 2016 ging de eerste schep de grond in en in minder dan 2 jaar wonen de eerste mensen hier. Op een plek waar je je thuis kan voelen, maar ook waar geschiedenis is gemaakt. Er zijn op deze historische locatie archeologische vondsten gedaan van waarschijnlijk zo’n 10.000 jaar geleden. Duizenden jaren geleden woonden er dus al mensen! Om deze historie levend te houden, kregen alle bewoners het boek “Wonen op de Oostflank” als welkomstgeschenk. 

De locatie van de Oostflank werd geprezen: aan de ene kant het centrum met alle winkels en horeca en de leukste bioscoop van Gelderland. En via de Kasteeltuin op loopafstand het station met een kwartierdienst naar Nijmegen. En de andere kant het Wijchens Meer voor de rust en de ruimte.

Op deze plek van de huizen stond vroeger de “Meester van Thielhal” vernoemd naar M. van Thiel, burgemeester van 1949 tot 1970 burgemeester van Wijchen. Maar ook de Franciscusschool en de  Mariaschool. Eén van de straten is nu terecht vernoemd: de “Burgemeester Van Thielhof”.

De huizen zijn met respect voor het verleden gebouw, maar ook voorbereid voor de toekomst. Het zijn grondgebonden woningen, appartementen voor jong en minder jong, sociaal, huur, koop en zorgwoningen. Die veelzijdigheid van de Oostflank is basis voor een geweldige – sterke – buurt.

Er werd door burgemeester Hans Verheijen en de kleinzoon van Mr. Van Thiel: Michel van Thiel, een plaquette onthuld die later op één van de gebouwen terug te vinden zal zijn. 

Na wethouder Gerrits sprak de heer van Rooijen, directeur van de KlokGroep. Het meeste gras was hem al voor de voeten weggemaaid, maar hij keek met plezier terug op de bouw en kreeg van alle kanten complimenten. Hij was klaar voor het volgende project…. Er werd een klok onthuld als aandenken voor de bewoners van de Klokgroep. Waar die komt te hangen is nog niet duidelijk.

De openingsact was een optreden boven één van de (natte…) velden. Een acrobate deed haar performance hangend aan een touw van een hoogwerker. In een gezellige winterse sfeer met een drankje en hapje werd symbolisch en op feestelijke wijze de Oostflank geopend.
De techniek was in handen van Mark Reijnen met zijn team van Reijnen Licht en Geluid. 

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang van HDV Productions
De foto’s zijn ook te zien op https://flic.kr/s/aHskpUvAJ6 en op de Facebook-pagina van HDV Productions: https://www.facebook.com/HDVProductionsWijchen/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen