Wijchen krijgt in 2019 eerste woonbuurt zonder aardgas

Foto: Gemeente Wijchen

Wethouder Geert Gerrits van ruimtelijke ordening en wonen heeft vrijdag 15 december een bijzondere overeenkomst ondertekend met directeur Takkenkamp van Ter Steege Vastgoed en directeur Klomps van Klomps Bouwbedrijf. Bouwen zonder aansluitingen op het aardgas-netwerk wordt de volgende stap in een energie-neutraal Wijchen.

De partijen gaan in 2018 aan de slag om circa 28 duurzame woningen in de Tuin van Woezik te ontwikkelen. Het wordt daarmee volgens de wethouder “de meest duurzame buurt van Wijchen”. De exacte invulling van de buurt en de woningen wordt in samenspraak met de toekomstige bewoners bedacht.

Wethouder Gerrits sprak tijdens de ondertekening over “een unieke invulling van de laatste fase van de Tuin van Woezik”. Bij de openbare aanbesteding voor de verkoop van de bouwgrond heeft de gemeente Wijchen – in lijn met de uitgangspunten van de recente Woonvisie ‘Thuis in Wijchen’ en haar duurzaamheidsambities – de nadruk gelegd op drie criteria:  bouwen naar behoefte van toekomstige bewoners  duurzaam: energieneutraal en gasloos  vaste grondopbrengst voor gemeente Wijchen

De nieuw te bouwen woningen bestaan uit koop- en huurwoningen. Deze vormen het sluitstuk van de Tuin van Woezik. Nu de koopovereenkomst van de bouwgrond is getekend, is het de beurt aan Ter Steege en Klomps. Na de jaarwisseling gaan beide bedrijven aan de slag om de belangstelling en woonbehoefte te peilen bij potentiële bewoners. In januari van het nieuwe jaar starten zij met een grote promotiecampagne (facebook, website, advertenties etc.).

Wethouder Gerrits is ervan overtuigd dat het project een succes wordt. “Ik heb begrepen dat de eerste belangstellenden zich al bij het bouwbedrijf hebben gemeld. Dat is als een mooi signaal”, aldus Gerrits. “Ik ben benieuwd met welke ideeën en plannen de betrokkenen gaan komen. Een aspect weet ik zeker en dat is dat dit de eerste energie-neutrale buurt wordt in Wijchen. Bovendien zonder aansluiting op het aardgas-netwerk. Ik laat me graag verrassen hoe deze nieuwe buurt er straks werkelijk uit komt te zien. Het woord is aan de toekomstige bewoners.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen