Kijkje in de eendenkooi van Batenburg

Foto: Ans Baars

De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 18 februari een rondleiding door de eendenkooi van Batenburg. De boswachter neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. De kooiker en zijn hondje zullen aanwezig zijn en een demonstratie verzorgen.

Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat. De eendenkooi in Batenburg is slechts viermaal per jaar te bezoeken.

De wandeling begint om 14.00 uur aan het begin van de toegangsweg van de Eendenkooi,  Bergharense straat in Batenburg). Parkeren kan/mag langs de Bergharense straat. De wandeling duurt ca. 2 uur en de kosten voor deelname bedragen € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,75 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,25 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: via Ideal bij reservering.

Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Jan Taat, tel. 06 – 83 086 024 of Bert Vos, tel. 06 – 19 717 255.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen