Lezing in de Bibliotheek Wijchen `Klein Canada; een vergeten stukje Wijchen`

Foto:

Deze avond neemt Guus Heck de bezoekers mee naar de Leemweg in Alverna waar in de jaren 1944 tot 1955 een noodwoningencomplex was gevestigd. Hoe een Canadees barakkenkamp veranderde in een woonwijk met zijn eigen geschiedenis.

Als vrijwilliger bij de Historische Vereniging Tweestromenland houdt Guus zich hoofdzaakzakelijk bezig met beeldmateriaal zoals foto’s, dia’s, negatieven, kaarten en ansichten. Na een vraag van een mevrouw uit Wijchen of wij in ons documentatie centrum ook foto’s van “Klein Canada” hadden, is hij begonnen met zijn zoektocht.

De zoektocht begon met een artikel in de Wegwijs en de Gelderlander, wie hem kon helpen aan informatie en of er nog mensen waren die er ook gewoond hadden en of er foto’s, situatietekeningen e.d. beschikbaar waren.

Guus heeft daar van verschillende kanten reacties over ontvangen. Foto’s , PTT-kaart met juiste situatie van barakken, mensen die als jongeling in het militaire kamp gewerkt hadden, mensen die er gewoond hebben, een krant met berichten over de erbarmelijke woonomstandigheden, aanwijzingen waar nog meer gegevens te vinden zouden zijn.

Kortom het begin van een serie bezoeken met verhalen en bijzonderheden van oud bewoners, buurtbewoners van het kamp, oud medewerkers in het militaire kamp. Onderzoek in het regionaal archief naar gemeentelijke informatie en de politieke situatie in die tijd. Gedurende ruim een jaar is hij bezig geweest informatie te verzamelen, bewoners na te pluizen en het verhaal op papier te zetten.

Dit verhaal is eerder verschenen in het Maas en Waals tijdschrift voor streekgeschiedenis van de Historische Vereniging Tweestromenland. Deel 1 in nummer 129 van 1 september  2006. Het vervolg in nummer 131 van 1 maart 2007.

De twee delen zijn verder samengevat in een boekje wat is uitgegeven is als nummer 29 in de Tweestromenlandreeks ISB nummer:978-90-71059-21-6 (Het boekje is inmiddels uitverkocht).

De lezing is in De Bibliotheek Wijchen op donderdag 22 februari 20.00 uur. De lezing kost € 6,50 voor leden en € 7,50 voor niet leden. Inschrijven via www.bibliotheek-wijchen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen