Leerlingen Maaswaal College introduceren tassen-uitleensysteem bij Hema (update)

Foto: Maaswaal College

Acht leerlingen van het Maaswaal College (locatie Veenseweg) hebben in het kader van hun profielwerkstuk een bijzonder, duurzaam concept bedacht én ontwikkeld: een tassen-uitleensysteem. Het apparaat is afgelopen maandag gepresenteerd bij Hema Wijchen. Klanten kunnen daar vanaf nu een tas lenen; handig en duurzaam!

Eindexamenkandidaten Floor, Niels, Tessa, Rachel, Melanie, Daan, Senna en Floyd uit 5 havo gingen ruim een jaar geleden op zoek naar een geschikt onderwerp voor hun profielwerkstuk. Ze waren het er snel over eens: het onderwerp moest een duurzaam tintje hebben. Na meerdere brainstormsessies kwamen ze met het idee van een tassen-uitleensysteem. Er worden immers nog steeds veel plastic tasjes verkocht in winkels, die na gebruik direct weggegooid worden. Zonde en slecht voor het milieu.

Toen de leerlingen het idee bedacht hadden, kwam de grote uitdaging: het bouwen van een dergelijk apparaat. In samenwerking met NTS Systems Development en Tomra hebben de leerlingen hun installatie tot stand kunnen brengen. In een jaar tijd hebben de leerlingen dus het hele proces doorlopen; van idee tot ontwerp én uitvoering.

Inmiddels pronkt het tassen-uitleensysteem bij Hema Wijchen. Het idee is dat klanten daar voor €0,50 een tas kunnen lenen. Als de klanten bij een volgend bezoek aan de winkel de tas weer inleveren, ontvangen zij een tegoedbon van €0,50. Om duurzaam gedrag extra te stimuleren hebben de leerlingen met Hema Wijchen afgesproken dat klanten bij aankoop van een duurzaam-product en inlevering van de tegoedbon in totaal €1,- korting krijgen.

Op 20 maart 2018 presenteren de acht leerlingen hun profielwerkstuk op het Maaswaal College. In ieder geval draait de machine de eerste week, maar mogelijk staat het tassen-uitleensysteem langer bij Hema Wijchen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen