Gemeente Wijchen gaat foutparkerende vrachtwagenchauffeurs op Bijsterhuizen harder aanpakken

Foto: Google Earth

De gemeente Wijchen wil de vrachtwagens die verkeerd staan geparkeerd op Bijsterhuizen sneller wegslepen en harder aanpakken. Het komt zelfs voor dat chauffeurs hele weekenden parkeren op Bijsterhuizen.

De behoefte om vrachtwagens weg te slepen groeit. Deze behoefte komt voort uit het parkeerprobleem op bedrijventerrein Bijsterhuizen. De daar aanwezige chauffeurs verkiezen vaak een boete voor verkeerd parkeren (die vaak niet valt te innen) boven het verplaatsen van de vrachtwagen. Dit in verband met een boete voor overtreding rijtijdenwet die veel hoger is.

Om de kosten voor het wegslepen van vrachtwagens te kunnen verhalen is het nodig om de bestaande Wegsleepverordening aan te passen. In de huidige Wegsleepverordening worden namelijk kosten voor het overbrengen en bewaren van voertuigen genoemd die zien op voertuigen tot 3.500kg (auto’s en bestelbusjes). Vrachtwagens vallen hier niet onder, waardoor de (extra) kosten niet kunnen worden verhaald. Door de Wegsleepverordening aan te passen is volledig kostenverhaal bij het wegslepen en bewaren van vrachtwagens mogelijk.

De Wegenverkeerswet schrijft onder andere voor dat een wegsleepverordening ten minste regels bevat over de berekening van de kosten verbonden aan de oplegging van een last onder bestuursdwang. In onze verordening zijn kosten genoemd van het overbrengen en bewaren van een voertuig. Deze kosten hebben betrekking op voertuigen tot 3500 kg. Een vrachtwagen valt hier niet onder. De wegsleep- en bewaarkosten zijn voor vrachtwagens (meer dan 3500 kg) hoger. Momenteel kan er, wanneer een vrachtwagen wordt weggesleept, enkel kostenverhaal plaatsvinden van de bedragen genoemd in de verordening. Dit is bij het wegslepen van een vrachtwagen niet kostendekkend.

In principe worden de kosten van het wegslepen gedragen door de eigenaar/bestuurder van de auto die wordt weggesleept. Bij het ophalen van zijn auto dient hij de kosten van het slepen en het bewaren van het voertuig te voldoen aan de berger die deze kosten int voor de Gemeente Wijchen. Hierover zijn afspraken gemaakt met Houterman.

Het uiteindelijke collegebesluit om in bepaalde situaties daadwerkelijk weg te slepen kan wel consequenties hebben. Zo dient er altijd een noodzaak te zijn tot wegslepen. Dit vergt een beoordeling, waarbij de omstandigheden van het geval telkens dienen te worden betrokken. Dit houdt in dat enkel de overtreding van het parkeerverbod niet voldoende is om tot wegslepen over te gaan. Ook praktisch gezien is het lastig om een vrachtwagen te gaan slepen waar nog een chauffeur aanwezig is. Deze moet namelijk eerst uit het voertuig zijn om tot slepen over te kunnen gaan. Het koppelen van de vrachtwagen neemt vervolgens ook nog geruime tijd in beslag (ontkoppelen remmen etc.).

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen