Bestrijding Japanse Duizendknoop in de gemeente Wijchen krijgt extra aandacht

Foto:

De Japanse Duizendknoop komt op meerdere plaatsen in de gemeente Wijchen voor. In de openbare ruimte maar veelal ook op particulier terrein. Al jaren wordt deze plant bestreden in de openbare ruimte actief in de vorm van afgraven of maaien en inspuiten met Round-up. Bewoners kunnen informatie hierover vinden op www.wijchen.nl. Daar staat ook hoe zij zelf de plant kunnen bestrijden.

Vanaf 2011 is het beleid dat locaties waar de plant voorkomt direct opgepakt worden door één van de twee bestrijdingsmethodes toe te passen. De afgelopen jaren zijn diverse bestrijdingsmethoden toegepast op basis van landelijke onderzoeken om te onderzoeken welke effectief zijn. De twee bestrijdingsmethodes zijn bij kleine locaties afgraven of maaien en afvoeren en bij grote vlakken inspuiten met Round-up. De grond of het maaisel wordt apart afgevoerd. De medewerkers zijn destijds ook geïnformeerd over de plant en de risico’s van het voorkomen  2 hiervan en de bestrijding. Bewoners en bedrijven informeren we wanneer de plant op hun terrein voorkomt en verzoeken om bestrijding hiervan.

In 2017 zijn de beheerders en toezichthouders verder getraind om invasieve soorten te herkennen, te registeren en de juiste bestrijding toe te passen. Vanaf 2018 registreert de gemeente locaties waar de plant voorkomt op waarnemingen.nl. Daarnaast informeren ze een aantal aannemers actief over het voorkomen van de plant op de locatie van de werkzaamheden. Ze vragen ze ook om waarneming van de plant op locatie te melden bij de toezichthouder. Helaas is er bij de aanleg van de parkeerplaatsen aan de Veldsestraat onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van deze plant. De bij de werkzaamheden vrijgekomen grond is met aanwezige wortels verplaatst. Dit is niet juist en ook niet overeenkomstig de afspraken. Om herhaling te voorkomen is deze problematiek nogmaals breed bij alle collega’s onder de aandacht gebracht.
Tevens worden inwoners via de website van de gemeente Wijchen geïnformeerd van de plant en hoe deze te bestrijden.

Op dit moment zijn er 12 locaties bekend waar de plant voorkomt. De eerste waarneming is gedaan eind 2011 bij het Vormersbos.

Het college gaat zich meer richten op preventieve bestrijding en bewoners actiever betrekken bij de bestrijding van de plant zelf. Hierbij wordt gedacht aan:
 Uitgebreidere informatie over de plant en de bestrijdingsmogelijkheden via brief aan huis en digitale informatiekanalen zoals website, Facebook en Twitter. Deze informatie jaarlijks en seizoensgebonden te verspreiden.
 Het protocol bestrijding Japanse Duizendknoop meer bekend te maken bij medewerkers, aannemers en bewoners.
 Locaties waar de plant voorkomt zichtbaar maken met piketpaaltjes en borden. Herkenbaar voor beheerder, aannemer en bewoner.
 Het melden van een invasieve soort eenvoudig mogelijk te maken via de MijnGemeente app. Invasieve soorten zijn dan: Japanse Duizendknoop, Ambrosia en de reuzenberenklauw.
 Het college gaat daarnaast onderzoeken of het mogelijk is om de verplichting de plant te bestrijden opgenomen kan worden in de Apv (Algemene plaatselijk verordening). In december 2018 wordt de Apv weer geactualiseerd. Voor de akkerdistel en de sint Jacobskruiskruid is al enkele jaren in de Apv een artikel opgenomen die verplicht tot bestrijding.
 Medewerkers van de gemeente Wijchen informeren bewoners dan ook over de verplichte bestrijding van de akkerdistel en de reuzenberenklauw. Daarnaast worden de verdere mogelijkheden van bestrijding door de gemeente onderzocht alsook de verplichting daartoe voor aannemer en bewoners.

In de gemeente Wijchen is daarnaast overlast van de reuzenberenklauw, ook een invasieve plantsoort. In bovenstaande acties wordt de bestrijding van deze plant ook meegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen