‘Wieggese’ achternamen vertellen over omgeving en voorouders

Foto:

Wijchen ligt, zoals bekend, in het Land van Maas en Waal, een gebied dat bekend staat om haar prachtige natuur. In het dorp wonen ruim 40.000 ‘Wijchenaren’. Zij kunnen niet alleen gesprekken voeren met dialectwoorden en -spreuken, maar deze ook bewonderen op ruim 60 stoeptegels die een pad vormen. Dit pad staat beter bekend als  ‘Het Wieggese Praotpad’. Telefoonboek.nl onderzocht welke achternamen het meest voorkomen onder de bewoners van Wijchen. Komen daar invloeden van het dialect in terug, of wellicht van de natuur?

Zes populaire Wijchense namen ook in Nederlandse top 20
Van de twintig populairste achternamen in Wijchen staan er slechts zes in de top 20 van Nederland. Dat zijn Janssen, Peters, Hendriks, (van de/ van den) Berg en (de) Groot. Willems en Heuvel vallen net buiten deze top twintig met respectievelijk een 39e en 31e plaats. Dat betekent dat de andere twaalf namen in deze top 20 meer kunnen vertellen over bijvoorbeeld de streek.

Patroniemen zijn populair
Verreweg de meeste namen uit de Wijchense top 20, namelijk veertien van de twintig, zijn patroniemen. Een patroniem is een aanduiding in de naam die is afgeleid van de voornaam van de vader. Bekende voorbeelden die je vaak in Nederland hoort zijn  Hendriks (zoon van Hendrik) en Jansen (zoon van Jan). In Wijchen komt van de laatste naam de variant met dubbel-s het vaakst voor. Ook Peters, Derks, Willems, Gerrits en Rutten uit de top 10 zijn patroniemen. Zo staat Derks voor zoon van Diederik en Rutten voor zoon van Rut/Rutger. In de top 20 staan verder nog de patroniemen Arts, Theunissen, Burgers, Rossen, Kersten en Loeffen.

Namen vertellen over de omgeving

Achternamen zijn ook vaak afgeleid van toponiemen, ook wel aardrijkskundige namen genoemd. Deze namen vertellen iets over percelen, streken, plaatsen, wegen, huizen, vaarten of meren in de omgeving. In Wijchen komen Berg en Heuvel veel voor, deze namen duiden beiden op een verhoging het landschap. Al snel werd zo’n verhoging een berg of een heuvel genoemd. Die namen zijn eenvoudig te verklaren als je weet dat de bewoning in het Land van Maas en Waal, de streek waarin Wijchen ligt, vooral te vinden is op hoger gelegen stroken grond. Een voorbeeld hiervan is de Wijchens rivierduin. De achternamen Haren en Heumen zijn afkomstig van de gelijknamige plaatsen. Met Haren wordt waarschijnlijk het dorpje bij Ravenstein bedoeld en Heumen ligt in de buurt van Nijmegen.

Top 20 meest voorkomende achternamen Wijchen

Benieuwd of jouw naam veel voorkomt in Wijchen? Bekijk hier de top 20. Deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

  1. Janssen
  2. Peters
  3. Jansen
  4. Hendriks
  5. Derks
  6. Willems
  7. Heumen
  8. Gerrits
  9. Rutten
  10. Berg
  11. Toonen
  12. Arts
  13. Groot
  14. Theunissen
  15. Burgers
  16. Haren
  17. Rossen
  18. Kersten
  19. Loeffen
  20. Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen