HetWerkt! Café Wijchen on tour… bij de Sfeer van Willems

Foto: HDV Productions

Gekleed in een warme jas en rubberlaarzen zijn de bezoekers van HetWerkt! Café Wijchen dinsdag 13 november op bezoek geweest bij pluktuin Sfeer van Willems.

“We werden met koffie en (verse munt-) thee ontvangen in het prachtige prieel midden in de tuin. Het weer heeft ons niet in de steek gelaten. Het was een mooie herfstochtend waarbij de zon zich ook nog liet zien. De houtkachel in het prieel zorgde naast warmte ook voor een gezellige sfeer,” vertelt Iris Stevens.

Frank en Wilma Willems runnen sinds een jaar of 4 deze pluktuin op de Ploegweg. Franks vader, Jan Willems, was hun grote inspirator. Wilma vertelde vol passie over het ontstaan van de tuin en over hun crowdfunding concept.

De afnemers van de biologische groente, kruiden, bloemen en klein fruit worden “oogstgenoten” genoemd. De oogstgenoten betalen jaarlijks (of in termijnen) een vast bedrag. Voor dat bedrag mogen zij 7 dagen in de week zelf hun groente komen oogsten. Er is volop keus. Zelfs nu in de winter is het aanbod gevarieerd. Neem vooral eens een kijkje op de website om het inspirerende verhaal van het ontstaan van Sfeer van Willems te lezen, heerlijke recepten of om meer info te krijgen.

Het leuke van de pluktuin is dat je precies weet waar jouw eten vandaan komt, uit welk seizoen de groente komt en hoe het groeit. Heel leerzaam dus. Daarom komen ook af en toe basisscholen op bezoek. Ook worden veel oogstgenoten creatiever in het bereiden en bewaren van groente door uitproberen, tips van elkaar en informatie van Frank en Wilma.

Wilma maakte de bezoekers bewust van het feit dat een gemiddelde warme maaltijd 33.000 km aflegt voordat het op je bord komt. Door zoveel mogelijk lokaal te kopen bespaar je vaak geld en het milieu.

Na een boeiend verhaal over de pluktuin, de activiteiten die er zoal gehouden worden en het concept was het tijd om de tuin met eigen ogen te bewonderen. Ook in de winter ligt de tuin er mooi bij en hebben we een goede indruk gekregen van het reilen en zeilen op het land.

De bezoekers van HetWerkt! Café kijken terug op een erg leuke ochtend.

De volgende bijeenkomst van HetWerkt! Café is op dinsdag 27 november in de bibliotheek in Wijchen. 

Tekst door Iris Stevens en foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions)
Klik HIER om nog meer foto’s te bekijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen