Tentoonstelling over boeken maken in de middeleeuwen in Museum Kasteel Wijchen

Foto: Museum Kasteel Wijchen

Zondag 11 november is de tentoonstelling “Strengels & Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre” in Museum Kasteel Wijchen  onder grote belangstelling geopend.

Na een welkomstwoord door directeur Rylana Seelen en een korte lezing door Drs. Astrid Enderman-Beckers konden de genodigden de tentoonstelling gaan bekijken. Enkele reenactors waren aanwezig om te demonstreren hoe in de middeleeuwen boeken werden gemaakt.

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu. Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

Hoe belangrijk deze regio in de vijftiende eeuw was op het gebied van boeken, toont het Batenburgs Getijdenboek. Het is in opdracht gemaakt door de familie Van Bronckhorst-Batenburg, onder wie het kleine stadje Batenburg grootse tijden beleefde.

Waar in tentoonstellingen vaak de nadruk op de rijkere boeken ligt, laat deze tentoonstelling zien hoe boeken, zowel luxe als simpel, in de middeleeuwen werden gemaakt. Stap in de wereld van de perkamentmaker, de papierschepper, de verluchter, de boekdrukker en tenslotte de boekbinder. Kortom, dompel jezelf onder in middeleeuws Gelre en ontdek dat elk boek uniek is!

Activiteitenprogramma
Rondom de tentoonstelling worden allerlei workshops en demonstraties gegeven. Kijk op de website voor de data.

De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart 2019. Voor meer informatie www.museumwijchen.nlMuseum Kasteel Wijchen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen