Weekend 15 en 16 december, diverse activiteiten in Museum Kasteel Wijchen

Foto:

In het weekend van 15 en 16 december zijn er in Museum Kasteel Wijchen diverse activiteiten. Er is een open rondleiding, een workshop en men kan de kelders bezichtigen.

Open rondleiding expositie “Strengels & Letters”
Zaterdag 15 december 2018 geven rondleiders van Museum Kasteel Wijchen een rondleiding door de expositie Strengels & Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre.

Algemene opvattingen over de middeleeuwen bevatten nogal wat clichés en vooroordelen, zoals ‘Iedereen was analfabeet’ en ‘Boeken werden geschreven door monniken’… Maar wat blijkt? In de middeleeuwen ging het er niet zoveel anders aan toe dan nu.  Er waren boekverkopers, er waren boeken ter vermaak, er waren administratieboeken en kalenders. Er waren prachtig gebonden boeken voor de rijkeren en er waren simpele schriftjes, gebruikt door eenvoudige lieden.

De rondleiders nemen u mee op een ‘special tour’ door de expositie. Ontdek de middeleeuwse ambachten om boeken te maken, kom meer te weten over het Batenburgs getijdenboek en over het gewone middeleeuwse boek.

Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen, vol = vol.

Prijs
Museumticket + vanaf 18 jaar € 2,50 p.p.

De open rondleiding door de expositie wordt elke derde zaterdag van de maand gehouden. De volgende rondleidingen door de expositie ‘Strengels & Letters’ zijn op zaterdag 19 januari 2019 en zaterdag 16 februari 2019.

Voor informatie en zie de website www.museumwijchen.nl.

Workshop middeleeuws Nijmeegs boekje maken
In de expositie Strengels & Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre is te zien hoe boeken in de middeleeuwen werden gemaakt. Zaterdag 15 december 2018 kunnen bezoekers in een workshop zelf een middeleeuws Nijmeegs boekje maken en zo ambachten uit die tijd ontdekken. Een leuke activiteit voor jong en oud!

In de workshop gaan de deelnemers een boekje maken met een heel aparte maar simpele methode, dat we het ‘Nijmeegs knoopje’ noemen. De methode heet zo omdat het tot nu toe nergens anders is aangetroffen. In dit boekje maken we de typisch middeleeuwse boekenlegger: het kolomwijswieltje. Het Nijmeegs kolomwijswieltje van de expositie kan nagemaakt worden, maar er zijn ook andere exemplaren. Als afsluiting maken we een paar verschillende soorten ‘klaviertjes’, tabjes,  die uitsteken aan de voorzijde van het boek om een bepaald hoofdstuk terug te vinden. In het Nijmeegs archief zijn verschillende soorten teruggevonden die we gaan namaken.

De workshop is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Vanaf 8 jaar kunnen kinderen zelfstandig deelnemen. Jongere kinderen kunnen onder goede begeleiding deelnemen.

De workshop wordt gegeven door Astrid Enderman-Beckers, specialiste middeleeuwse letterkunde en boekbinder.

In verband met een maximum aantal van 10 deelnemers vooraf aanmelden via de website www.museumwijchen.nl. De prijs is begrepen in de toegangsticket.

Rondleidingen door kelders van het kasteel
Wijchen In het weekend van 15 en 16 december wordt in het centrum van Wijchen het Kerst Sprookjesfestijn georganiseerd. Op allerlei locaties in het centrum van Wijchen is van alles te doen en te beleven, zo kun je op zondag in het kasteel de kelders bezoeken.

Het kasteel van Wijchen is dit weekend omgetoverd tot het sprookjeskasteel van Winterkoningin Wijcheline. Maar onder het kasteel bevinden zich de kelders. Hierin vind je een politiecel die tot ver in de jaren zeventig van de vorige eeuw is gebruikt. Daarnaast is er een stokoude stookruimte van waaruit de ruimtes boven verwarmd werden en ooit was de centrale keuken gevestigd in de kelders. Ook is te zien hoe dik de zestiende-eeuwse buitenmuren zijn.

Nieuwsgierig naar wat er onder het kasteel allemaal te zien is? Kom dan 16 december naar het kasteel voor een rondleiding. De rondleidingen worden gegeven tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Elk half uur is er een rondleiding. Per rondleiding kunnen maximaal 10 personen deelnemen.

Prijs voor deelname: € 2,00 p.p. vanaf 7 jaar (dit is exclusief museumticket)

Zie ook onze website www.museumwijchen.nl .

Reacties

article
85083
Weekend 15 en 16 december, diverse activiteiten in Museum Kasteel Wijchen
In het weekend van 15 en 16 december zijn er in Museum Kasteel Wijchen diverse
https://wijchen.nieuws.nl/nieuws/20181208/weekend-15-en-16-december-diverse-activiteiten-museum-kasteel-wijchen/
2018-12-08T08:15:04+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/379/2018/11/12110500/Kasteel-Wijchen-en-logo-Museum-Kasteel-121118.jpg
Kasteel Wijchen, Museum Kasteel Wijchen, wijchen
Nieuws