HetWerkt!Café Wijchen – Solliciteren gaat niet over jou

Foto: HDV Productions

Dinsdag 11 december was Birgitte Woltman te gast als spreker bij HetWerkt!Café Wijchen. Birgitte is (loopbaan)coach, helpt mensen en ondernemingen te groeien en ze heeft ook veel ervaring als HR adviseur. Haar kennis over het solliciteren en hoe recruiters hiermee omgaan heeft zij met de bezoekers gedeeld.

“Wij kregen de stelling “Solliciteren gaat niet over jou” om over na te denken. Het was goed hier bij stil te staan en een andere denkwijze te krijgen. Bedrijven hebben namelijk niet voor niets een vacature openstaan. Zij hebben een probleem en willen dit oplossen tegen een zo laag mogelijk risico en kosten,” licht Iris Stevens toe.

Hoe denken recruiters en werkgevers?
Als er een vacature ontstaat heeft een bedrijf een probleem. Voor het bedrijf is het bijvoorbeeld van belang dat de klanttevredenheid hoog blijft, dat ze geen omzet missen en medewerkers niet overbelast raken. Als een vacature lang open staat kan dat allemaal gebeuren. Zij zoeken kandidaten om deze problemen op te lossen en ze willen niet het risico lopen dat deze de proeftijd niet doorkomt. Jij kunt aansluiten op de denkwijze van de recruiter of manager door je vooraf goed te verdiepen in de functie. Ga bijvoorbeeld goed na wat de allereerste taak of opdracht is die de nieuwe medewerker krijgt. Daar kun je in je brief of CV op ingaan en duidelijk maken dat jij dat soort problemen eerder succesvol hebt aangepakt. Verzamel ook informatie over het bedrijf, de functie en mogelijk de collega’s. De website van het bedrijf en LinkedIn kunnen je al veel informatie geven maar ook je eigen netwerk. Misschien ken je mensen die er werken?

Birgitte heeft nog waardevolle tips meegegeven. Het is bijvoorbeeld belangrijk altijd te bellen naar de contactpersoon en gerichte vragen te stellen. Je kunt je brief/CV dan beter laten aansluiten en jouw naam is dan al bekend bij het bedrijf. Soms is het best lastig om je eigen sterke kanten te benoemen. Dan kun je in gesprek gaan met mensen om je heen: zij zien dat vaak veel beter dan jijzelf. Ook helpt een breed netwerk waaraan je laat weten wat je zoekt. Deze en andere tips hebben onze blik weer verruimd.

De eerstvolgende bijeenkomst van HetWerkt!Café Wijchen is op dinsdag 8 januari op het kasteel. De gastspreker is dan Carla Jansen van Rosendaal.

Tekst door Iris Stevens
Foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions). Kijk HIER nog meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen