Bevers helpen dassen tegen plannen struinpad langs Wijchens Meer

Foto:

De bevers in het Wijchens Meer komen de dassen te hulp tegen het struinpad van wethouder Paul Loermans. De wethouder blijft vasthouden aan zijn plannen voor een pad langs het Meer in het Oosterpark. De plannen voor de herinrichting van het Oosterpark worden aanstaande donderdag in de Wijchense Raad besproken.

Recent heeft Wijchens bekendste natuurvorser Jordy Houkes de eerste beverburcht in het Oosterpark ontdekt. Daarvoor moest hij te water, want de ingang van deze burcht is een tunnel die onder water uitkomt. Was de bever al een regelmatige gast in het Oosterpark, nu is deze beschermde diersoort dus ook inwoner geworden. Met de steenmarter, de eekhoorn en de das zijn er nu al vier beschermde diersoorten die in het Oosterpark wonen.

Rina Pijnappels, voorzitter van Vereniging Natuur en Milieu Wijchen: “Een struinpad is een verdere bedreiging van het leefgebied van deze drie beschermde diersoorten. Wij zullen ons dan tot de hoogste instanties blijven verzetten tegen dit onzinnige plan. Het is in strijd met alle inzichten over natuurbescherming en overheidsrichtlijnen voor het omgaan met beschermde diersoorten”. Kernachtig Wijchen geeft hiermee weer aan dat ze de natuur in Wijchen niet serieus nemen. En dan wel in hun verkiezingsprogramma hoog opgeven over biodiversiteit.

Struinpad = geen Rondje Wijchens Meer
De wethouder wekt voortdurend de schijn dat met het struinpad een zogenaamd Rondje Meer mogelijk wordt. Hij weet heel goed dat dat onmogelijk is. Ieder pad zal altijd met een boog om het huidige terrein van het gemeentedepot heen moeten gaan, ook als het depot verplaats wordt. De daar aanwezige dassenburchten zijn wettelijk beschermd. Dat weet de wethouder heel goed. Wij begrijpen niet waarom de wethouder dat Rondje vol blijft houden.

Struinpad = hekkenpad
En dan nog: mooi struinpad, 300 meter tussen twee hekken doorlopen. De wethouder verwacht dat hij toestemming van de provincie voor een struinpad krijgt als hij 2 x 300 meter = 600 meter hek in het park plaatst. Wel erg vreemd om dit als natuurervaring te zien, zeker voor een wethouder van natuur.

6000 meter voor de mensen, 300 meter voor de natuur
Overal kan langs het meer gewandeld worden. 6000 meter wandelpad is er voor wandelaars, kinderen, honden en vissers. De laatste 300 meter rustige, natuurvriendelijke meeroever mag dan ook wel gereserveerd worden voor broedende eenden en futen, voor de das, de steenmarter en de bever. Dat is alles bij elkaar een toch wel erg bescheiden vraag.

Vereniging Natuur en Milieu zal zich tot bij de hoogste instanties blijven verzetten tegen de plannen voor een struinpad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen