Eerste Repair Café Wijchen 2019 druk bezocht!

Op zaterdag 5 januari opende het Repair Café Wijchen weer haar deuren in wijkcentrum OZO voor het laten uitvoeren van reparaties. Ter gelegenheid van de 1ste maand van het nieuwe jaar werden de bezoekers getrakteerd op koekjes met koffie of thee.

Apparaten een 2e kans geven dat denken meer mensen, het was dan ook best druk te noemen. Er zijn 3 categorieën werkstations; computers, (elektrische) apparaten en kleding. Driekwart van de elektrische apparaten kan gerepareerd worden, maar moderne apparatuur is moeilijker te repareren omdat ze simpelweg niet los te schroeven zijn maar geklonken zijn.

Bij de computers is de software goed te repareren, ook hier geldt dat de hardware voor zo’n 5% te repareren is. In totaal zijn vanaf 2014 zo’n kleine 1200 computers ter reparaties aangeboden.
Alle reparaties worden uitgevoerd door de vrijwilligers, het is een vereiste dat de eigenaar van het apparaat erbij moet zijn om aan te geven wat het defect is en toestemming moet geven dat het apparaat open geschroefd mag worden.

Johan de Kievit: “Eind dit jaar bestaat het Repair Café Wijchen alweer 5 jaar, daar zijn we enorm trots op. Repair Café Wijchen is in 2014 opgericht vanuit een ideële specifiek oogpunt, voor mensen met een kleine beurs. We worden gesponsord door Albert Hein die iedere maand de lunch sponsort en Hema sponsort voor ons de koekjes of taart bij bijzondere gelegenheden zoals vandaag, de 1e RepairCaféWijchen van het nieuwe jaar”.

In totaal bestaat het team van het Repair Café Wijchen uit 12 vrijwilligers die zich vrijwillig inzetten om de reparaties uit te voeren, ieder met hun eigen gereedschap. Zo’n 90% aan bezoekers bestaat uit de leeftijdsgrens tussen de 40-60 jaar. Het bezoekersaantal per maand is gemiddeld 20 tot 25 personen.

Lies Everkes is gastvrouw en verzorgt de inschrijving op volgorde van binnenkomst van de defecte spullen. De inschrijving gaat via een volgnummer, zodra er een plaatst vrij is op de werkstation roept Lies de wachtende mensen. Heeft Lies even niets te doen dan is zij enthousiast aan het breien, vandaag toevallig een sjaal.

Lies: “ Het leuke aan gastvrouw zijn, is de contacten met de bezoekers, je hebt toch een beetje een sociale functie, bezoekers vinden het fijn om een babbeltje te maken over thuis en ditjes en datjes. Zie mij maar als een rode draad die de ochtend begeleid met inschrijven en mensen begeleiden naar de werkstation”.
RepaiCafeWijchen

Johan en Lies sluiten af met: “ Ons motto is “Weggooien mooi niet! “ Wees welkom als u iets te repareren heeft, druk uit in geld hoe blij u bent dat het weer gerepareerd is”.

Het Repair Cafe Wijchen is elke eerste zaterdag van de maand geopend in wijkcentrum OZO, Urnenveldweg 10. Tijd: 10.00 tot 13.00 uur.
Voor meer informatie: http://www.repaircafewijchen.nl
RepaiCafeWijche

Tekst en foto’s door Ans Baars-van Haalen

Reacties