Jubileumvoorstelling ter ere van het veertigjarig bestaan van Balletstudio Stella van Wanrooij

Foto: IntrodansHansGerritsen

De balletstudio van Stella van Wanrooij bestaat veertig jaar en dat wordt gevierd. Daarin is onder andere een rol weggelegd voor oud-leerlinge Vérine Bouwman, momenteel danseres bij Introdans.

Naar goed gebruik verzorgt balletstudio Stella van Wanrooij iedere twee jaar een spectaculaire voorstelling in de Nijmeegse schouwburg. Hoewel de editie van vorig jaar nog vers in het geheugen ligt, betreden de leerlingen dit jaar toch weer het podium. Want alles is ‘Anders’ dit jaar.

“Leerlingen vinden het enorm leuk om op het podium te staan. Je werkt er samen naartoe en het is altijd weer een feestje, vandaar dat we het veertigjarige bestaan op deze manier gaan vieren. Daar doe ik de leerlingen toch het meeste plezier mee”, licht Stella van Wanrooij toe. Maar deze keer wordt het een geheel andere voorstelling dan gebruikelijk. Dat maakt de titel al duidelijk: ‘Anders.’
“Het is een ‘verkeerd’ jaar, er is deze keer geen sprookje en een aantal dansen grijpt terug naar het verleden van de studio, maar wel in een eigentijds jasje met nieuwe choreografieën en kostuums. Vérine Bouwman en haar echtgenoot Salvatore Castelli en Stein Fluijt verzorgen gastoptredens. Zowel Vérine als Stein ontdekten hun danstalent in mijn studio. Normaal is het podium alleen voor de leerlingen, maar bij een veertigjarig bestaan vind ik het passen ook dat aspect onder de aandacht te brengen.” 

Vérine Bouwman maakt vanaf 2006 deel uit van het Arnhemse dansgezelschap Introdans en ontving vorig jaar de ‘Prijs van Verdienste’ tijdens het Nationale Balletgala. Stella: “Ondanks haar drukke werkschema reageerde ze gelijk positief toen ik haar voor dit gastoptreden vroeg. Ze wist ook direct wat ze wilde doen: een pas de deux samen met haar Italiaanse echtgenoot Salvatore Castelli, eveneens van Introdans.”
Stein Fluijt danste als jonge knul bij de Wijchense balletstudio en volgde daarna de dansopleiding bij ArtEZ in Arnhem. Hij maakte onder meer deel uit van Aalto-Ballet, Introdans, Compañía Nacional de Danza en het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst. Hij en Vérine zijn niet de enige oud-leerlingen die voor een professionele danscarrière hebben gekozen. Maar liefst vijftien danstalenten die ooit in de Wijchense dansstudio begonnen, zijn inmiddels afgestudeerd aan een hbo-dansopleiding en daar maakt Stella dankbaar gebruik van. “De meeste docenten die hier werken hebben hier hun eerste balletlessen gevolgd. Iets waar ik bijzonder blij mee ben. Ze kennen de sfeer van de balletstudio en zijn erg loyaal.”

De voorstelling ‘Anders’ is een eerbetoon aan de balletstudio en de leerlingen, ook aan hen die overleden zijn, terwijl ze nog midden in het leven stonden. Voor hen werd een choreografie gemaakt op het lied ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter, live vertolkt door zangeres Astrid Nijssen.
Tussen de dansen door zijn er beelden te zien waarin leerlingen van jong tot oud hun betrokkenheid bij de dansstudio verwoorden, gemaakt door de Hilversumse filmmaker Casper Fraij. Kortom: een verrassende voorstelling die geheel ‘Anders’ is dan anders.

De voorstelling ‘Anders’ wordt twee keer opgevoerd. Op zaterdag 8 juni, aanvang 19.30 uur en op zondag 9 juni, aanvang 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl of telefonisch te bestellen: 024-3221100.

Reacties