Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Foto: Dick Vogelzang

Als vervolg op HetWerkt!Café Wijchen van 17 september j.l. kwam Pascale van Lubeek van Vigilant de bezoekers tips geven om een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Dat er de laatste jaren veel veranderd is rondom zo’n brief was voor velen al duidelijk. Pascale kwam echter nog met een aantal opmerkelijke veranderingen waarvan de meesten nog niet op de hoogte waren. Maar de functie-eisen in de vacature blijven leidraad voor je motivatiebrief.

Je kunt echter tegenwoordig als aanhef in een sollicitatiebrief gewoon ‘Beste mevrouw P. van Lubeek’ gebruiken in plaats van ‘Geachte mevrouw Van Lubeek’. Deze informaliteit mag je zelfs doortrekken door ‘je’ en ‘jij’ in je brief te gebruiken in plaats van ‘u’. En als afsluiting is ‘Met vriendelijke groet’ in deze zakelijke brief een prima vervanging voor het erg formele ‘Hoogachtend’. Velen van ons moeten hier wel aan wennen. Toch is het goed om te weten dat deze verschuiving gaande is én dus ook algemeen geaccepteerd. De meer formele vorm voor een sollicitatiebrief wordt echter ook nog steeds gewaardeerd en blijft goed.

Pascale benadrukt dat het belangrijk is dat de brief niet langer is dan één A4’tje en dat je zelf een goed gevoel moet hebben bij je motivatiebrief. De organisatie waarnaar jij je brief stuurt, is bepalend voor je schrijfstijl. Dus zoals je je cv aanpast aan de vacature, zo pas je ook het taalgebruik in je brief aan. Denk verder goed na over hoe jij wilt overkomen bij je gesprekspartners. Kledingkeuze, een stevige handdruk, oogcontact en een goede zithouding zijn belangrijke elementen voor zo’n gesprek.
In de eerste vijf minuten maakt men vaak (onbewust) al de keuze of jij wel of niet geselecteerd wordt voor de volgende gespreksronde. Voldoende zelfkennis, ambities voor de toekomst en kennis over het bedrijf zijn fundamenten voor een goed gesprek.

De presentatie van Pascale zat dus vol praktische en bruikbare tips. Het grote aantal bezoekers speelde mee dat het een erg interactieve bijeenkomst was. De dynamiek was open en positief. Er werden veel vragen gesteld en er kwamen verschillende voorbeelden uit de groep. Al met al een waardevolle en leerzame bijeenkomst.

Op dinsdag 26 november, komen Annemiek Reith en Angela Driessen. Zij zijn al vaker bij ons te gast geweest met een energierijke presentatie. Deze keer gaan zij met ons in gesprek over tobben en piekeren en de invloed hiervan. Zij beloven dat het zeker geen sombere bijeenkomst wordt maar, zoals altijd, een bijeenkomst vol positiviteit.

Tekst door Iris Steven, foto door Dick Vogelzang

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen