Wijchense VVD wil boa’s beter uitrusten

Foto:

De Wijchense VVD vraagt zich af waarom boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) in de gemeente niet worden uitgerust met tenminste een bodycam en handboeien. Maar eigenlijk zijn ook pepperspray en een wapenstok wenselijk, volgens de VVD. Namens de Wijchense VVD hebben Alice Peters-Vroom (raadslid) en Daan van de Wollenberg (commissielid) daarom deze maand een schriftelijke vraag bij de gemeenteraad ingediend over de bevoegdheden van de boa’s in Wijchen.

Volgens de Wijchense VVD worden boa’s steeds vaker geconfronteerd met agressie en bedreigende situaties. Volgens een enquête van de vakbond voor boa’s heeft 57 procent van hen een onveilig gevoel tijdens hun werk, zegt de VVD. Veelal worden boa’s al uitgerust met een bodycam en handboeien. Door de toenemende mate van agressie waar zij mee te maken krijgen heeft de Minister van Justitie en Veiligheid eerder dit jaar beslist om gemeenten ook de mogelijkheid te geven hun boa’s te voorzien van pepperspray en een wapenstok. Hiermee kunnen zij zichzelf beter beschermen indien zij te maken krijgen met gewelddadige groepen of verwarde personen.

Politie

In Wijchen beschikken de boa’s niet over deze middelen. Niet iedere gemeente kiest voor pepperspray en een wapenstok. De gedachte is dat het monopolie op geweld bij de politie thuishoort. Als boa’s te maken krijgen met agressie kunnen zij terugvallen op de politie. In grote steden is steun vaak op enkele minuten afstand, maar daar wringt de Wijchense schoen, volgens de Wijchense VVD. Door het wijdverspreide grondgebied van de gemeente en de beperkte capaciteit van de politie laat ondersteuning soms tot een halfuur op zich wachten, aldus de VVD. Hierdoor zijn boa’s soms onverwacht lang op zichzelf aangewezen.

Verdedigen

Juist die lange zelfstandigheid pleit volgens de Wijchense VVD niet alleen voor een bodycam en handboeien, maar ook voor pepperspray en een wapenstok. Als een agressief persoon een mes trekt en daarmee een boa belaagt dan is iedere minuut dat er gewachte moet worden op steun een minuut te lang, aldus de Wijchense VVD. ‘Als wij van onze boa’s verwachten dat zij lastige situaties op straat aanpakken, dan moeten zij zichzelf in ieder geval kunnen verdedigen’, aldus een woordvoerder.