Wijchense Molen krijgt eindelijk Monumentenprijs

De Wijchense Molen
Foto: Wijchense Molen

Jeroen van de Water, molenaar op de Wijchense Molen, krijgt donderdag 3 september de Wijchense Monumentenprijs uitgereikt. Dat hij de prijs zou krijgen, was al langer bekend, maar door de corona-maatregelen is de officiële prijsuitreiking indertijd uitgesteld. De prijs wordt door de gemeente Wijchen uitgereikt aan mensen of organisaties die zich inzetten voor het behoud van de cultuurhistorie van het dorp.

Van de Water is blij dat hij de prijs in ontvangst mag nemen. Hij is al ruim 7 jaar molenaar op de molen en ziet zichzelf als een beschermheer van het eeuwenoude monument. ‘Dit historische pand verdient het om met zorg behandeld te worden. Het molenaarsambacht was destijds extreem waardevol voor de ontwikkeling van Nederland. Het ambacht hoort bij onze cultuur en moet om die reden blijven bestaan.’

De Wijchense Molen is een van de laatste molens in Nederland die nog actief produceert met het authentieke molenmechaniek. ‘Vorig jaar hebben we nog nieuwe molenstenen gezocht via Ebay om ons te verzekeren van een molen die behouden blijft voor het nageslacht’, aldus Van de Water.

Molenaar Jeroen van de Water Foto: Wijchense Molen

Cultuurhistorie

De Wijchense Monumentenprijs bestaat al een aantal jaren. Mensen en organisaties die zich inzetten voor het behoud van de authentieke Wijchense cultuurhistorie maken kans op deze waarderingsprijs. De gemeentelijke monumentencommissie geeft advies over mogelijke kandidaten. Eerder ontvingen onder anderen de eigenaren van het pand van ICI PARIS XL op de Markt deze prijs voor het restaureren en herstellen van de originele voorgevel van het pand.

Uitreiking

De uitreiking van de prijs uit 2019 is al die tijd uitgesteld vanwege de corona-maatregelen. De uitreiking op donderdag 3 september vindt tussen 14.00 en 15.00 uur plaats bij de molen aan de Bronckhorstlaan 11 (de Molenberg, tegenover het NS-station) en is toegankelijk voor belangstellenden. Uiteraard dient wel gepaste afstand bewaard te worden. De Monumentenprijs wordt uitgereikt door wethouder Paul Loermans.

 

 

 

Reacties