Fusiegemeente blijft waarschijnlijk Wijchen

Foto:

Als Wijchen fuseert met Druten zal de nieuwe naam van de gemeente waarschijnlijk niet beide huidige namen bevatten. Dergelijke namen worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken afgeraden en ontmoedigd. Dat antwoordt het college van B en W op schriftelijke vragen van het CDA Wijchen. De nieuwe naam wordt door de beide gemeenteraden bepaald. Als er bij beide gemeenteraden unaniem draagvlak is, neemt de minister dit voorstel over in het wetsvoorstel.

Mochten de beide gemeenteraden er bij een fusie niet uitkomen wat de naam moet worden, dan neemt de minister de naam van de grootste gemeente als nieuwe naam. Dat is in dit geval Wijchen (ruim 41.000 inwoners, Druten bijna 19.000).

De naamgeving van een nieuwe gemeente verschilt overigens per herindeling. Bij een duidelijk grotere gemeente is het logisch dat de nieuwe gemeente die naam krijgt. Voorbeelden zijn onder meer Groningen (fusie Ten Boer, Groningen en Haren), Haarlemmermeer (samenvoeging Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude) en Noordwijk (samengaan van Noordwijk en Noordwijkerhout).

Inwoners

Als er voorkeur bestaat voor een nieuwe sterke naam (‘sterk merk’) kunnen de gemeenteraden die op eigen kracht vaststellen. Zoals Hoeksche Waard (na samengaan van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen). Een derde mogelijkheid is de inwoners te laten kiezen uit een lijst met voorstellen als er niet op voorhand een logische of evidente naam is. Een voorbeeld is Het Hogeland (na samenvoeging van Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum).

Het bepalen van een eventuele nieuwe naam gebeurt na het nemen van een principebesluit tot fusie. Deze maand neemt de gemeenteraad een besluit of er een draagvlakonderzoek onder de inwoners komt naar een fusie met de gemeente Druten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen