‘Zonder molenaar geen werkende molen’

Molenaar Jeroen van de Water (l) en wethouder Paul Loermans (r).
Foto: Gemeente Wijchen

Wethouder Paul Loermans heeft donderdagmiddag 3 september de Monumentenprijs 2019 uitgereikt aan molenaar Jeroen van de Water. De prijs zou eigenlijk al op 19 maart aan hem zijn overhandigd, maar door de uitbraak van het coronavirus kon dat toen niet doorgaan. Van de Water is sinds 2013 actief als molenaar op de monumentale molen aan de Bronckhorstlaan in Wijchen.

‘De enthousiaste inzet van molenaar Jeroen is onmisbaar: zonder molenaar geen werkende molen!’ zei wethouder Loermans bij de uitreiking. ‘Dankzij hem wordt er nog ambachtelijk gemalen op de molen. Diverse meelproducten zijn te koop in de molen. Klanten komen er graag. Bevlogen geeft hij regelmatig rondleidingen aan geïnteresseerde bezoekers. Zo vervult hij voor jong en oud prima de rol van ambassadeur voor de Wijchense cultuurhistorie. De Monumentenprijs 2019 is dan ook dikverdiend!”

De Wijchense molen

Unesco

Sinds 5 december 2017 is het molenaarsambt geplaatst op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Volgens de gemeente is Van de Water in alle opzichten een uitstekend voorbeeld van het levende erfgoed. Voor de molen is hij een waardevolle schakel tussen verleden, heden en toekomst en is de prijs volgens de gemeente een mooie blijk van waardering voor alle actieve molenaars.

Meer informatie over en openingstijden van de Wijchense molen staan op de website.

Reacties