Kerken in Wijchen onder de loep

Foto: wijchen.nieuws.nl/Ans Baars (Antonius Abt)

Adviesbureau Spectrum gaat een kerkenvisie opstellen om te kijken wat er moet gebeuren met de kerken en gebedshuizen in Wijchen en Druten. Wijchen heeft hiervoor een jaar geleden een decentralisatie-uitkering aangevraagd en 25.000 euro ontvangen. Mei/juni volgend jaar moet de kerkenvisie klaar zijn, al is dat wel afhankelijk van de ontwikkelingen rond het corona-virus.

De visie dient om tot een toekomstperspectief te komen voor in principe alle kerkgebouwen en gebedshuizen binnen de gemeenten (monumentaal en niet-monumentaal). Vragen die ter sprake komen zijn: Wat is de waarde van het gebouw voor het dorp? Welke kansen en uitdagingen liggen er voor de toekomst? Zijn er mogelijkheden te bedenken om gebouwen (deels) een andere functie te geven en zo te behouden?

Afbeelding: Spectrum

Van alle kerken en gebedshuizen worden kerkenpaspoorten gemaakt. Pastorieën, begraafplaatsen en Heilig Hartbeelden die behoren tot een parochiecomplex worden meegenomen in de kerkenvisie. Ook wordt veldonderzoek gedaan en worden contacten gelegd met de inwoners van de betreffende kerkdorpen om te kijken of er duidelijkheid is over de betekenis van het kerkgebouw voor de gemeenschap. Verder wordt in beeld gebracht welke kansen en uitdagingen zij zien voor het kerkgebouw.

Kosten

De kosten voor het opstellen van de kerkenvisie bedragen 49.880 euro, exclusief btw. De kosten worden fiftyfifty gedeeld over de gemeenten Druten en Wijchen. De kosten voor Wijchen (24.940 euro) worden afgedekt uit de reserve gemeentelijke monumenten. Spectrum, dat de kerkenvisie opstelt, is een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken.

Deuren sluiten

In Nederland staan ruim 7000 kerken, zo staat op de site van Spectrum te lezen. Sommige gebouwen huisvesten bloeiende kerkgemeenschappen, andere kerkgebouwen kunnen met moeite open worden gehouden, staan in de verkoop of hebben zelfs al een andere bestemming gekregen. De schatting is dat er de komende 10 jaar tussen de tussen de 1800 en 4800 kerken hun deuren sluiten. Andere kerken zoeken naar een nevenbestemming, omdat ze hun exploitatie steeds lastiger rond krijgen.

Emotionele waarde

Kerkgebouwen hebben vaak een grote betekenis, niet alleen voor de gelovigen maar ook voor het dorp. Ze zijn bepalend voor het straatbeeld en hebben emotionele waarde. Door de terugloop in bezoekers staat de duurzame exploitatie van veel gebouwen onder druk. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft daarom middelen beschikbaar gesteld voor het opstellen van een gemeentelijke kerkenvisie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen